Poslanikova a.s. uputa u vezi s postom

Cilj posta je čovjekovo suzdržavanje strasti,da bi se tako pripremio za ono što će ga odvesti do vrhunca sreće i prihvatio ono što će dušu očistiti i u čemu je njen vječni život.Glad i žeđ slamaju žestinu u duši i podsjećaju čovjeka na gladne i siromašne. Manjim unosom hrane i pića u tijelo sužava se prolaz šejtanu. Post je uzda za bogobojazne,štit za one koji se bore,trening za dobre vjernike. Post pripada isključivo Allahu azze we dželle,između svih ostalih djela.Postač ne čini ništa,samo ostavlja svoje strasti,ostavlja ono što voli radi Allahove ljubavi. Post je tajna između roba i njegova Gospodara,jer stvorenja mogu vidjeti da se suzdržav od vidljivih stvari koje kvare post,ali ljudi ne mogu vidjeti da se suzdržava zbog svog Gospodara,a to je suština posta. Post ima čudesan utjecaj na čuvanje od grijeha djelova tijela i na očuvanje duhovne snage od mješavina štetnih materija i oslobađanje štetnih materija koje spriječavaju ozdravljenje. On spada u najdjelotvornija sredstva za postizanje bogobojaznosti,a Allah dž.š. kaže: “O vi koji vjerujete,propisan vam je post kao što je bio propisan i onima prije vas,da biste bili bogobojazni.(El-Beqare 183)

Naredio je post onima koji imaju jaku potrebu za brakom,a nisu u mogučnosti da se ožene i ukazao da će im post uanjiti tu strast.(Autor aludira na hadis: ‘o skupino mladića! Ko od vas može,neka se oženi…Buhari,hadis br 5065 i Muslim hadis br.1400) Poslanikova a.s. uputa u vezi s postom je bila najsavršenija,najsvrsishodnija i dušama najlakša.

Pošto je savladavanje strasti jedna od najtežih stvari,naredba posta je došla tek nakon Hidžre. U početku je bila data mogučnost izbora između posta i hranjenja jednog siromaha za svaki dan,a zatim je post propisan kao stroga dužnost,osim starcima i staricama koji ne mogu postiti,te dužni su svaki dan nahraniti jednog siromaha za svaki dan. Dozvolio je bolesnima i putnicima da ne poste,ali da naposte.

Isto je i sa trudnicama i dojiljama ako se boje za sebe. Ako se boje za dijete,dužne su,osim napaštanja,nahraniti svaki dan jednog siromaha,jer u tom slučaju ne prekidaju post bojeći se za zdravlje,zato moraju nadoknaditi hranjenjem taj propust kao što su radili zdravi koji nisu postili u početku islama.(Preneseno je od Ibn Abbasa i Ibn Omera da su dužne samo nahraniti po jednog siromaha za svaki dan koji ne poste,a Allah najbolje zna.)

Izvor: “Zadul me’ad fi hedyi hayril ‘ibad”

Autor: Šejhul-Islam Ibn Qayyim Al-Jawziyye

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara