Pravednost u višeženstvu

Odgovorio: Uvaženi šejh dr. Yusuf el-Qardawi
Šejh dr. Jusuf el-Karadavi je odgovorio na pitanje o pravednosti prema ženama u poligamnom braku i pojasnio kur’anski ajet: „Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim.“ Koji neki navode kao argument zabrane višeženstva.

Šejh je na ovo odgovorio: Dokazivanje zabrane višeženstva ovim ajetom je neprihvatljivo i takav stav nije na svom mjestu. U osnovi, govoriti to podrazumijeva iznošenje potvore na Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i njegove plemenite ashabe da nisu razumjeli Kur’an ili da su ga razumjeli a namjerno postupili suprotno tome. Ovaj ajet nam ukazuje da je apsolutna pravda među ženama nemoguća zbog same prirode ljudskog bića. Apsolutna pravda bi zahtjevala potpunu jednakost u svim aspektima, čak i u naklonosti srca i seksualnim željama, a to nije u domenu ljudske moći, jer čovjek voli jednu od supruga više, njoj teži više nego ovoj drugoj. Srca su u ruci Uzvišenog Allaha i On ih okreće kuda On hoće.

Isti ovaj ajet koji oni navode kao argument im i odgovara. Uzvišeni Allah je dozvolio višeženstvo pod uslovom da je čovjek uvjeren da će pravedno postupati prema ženama. Uzvišeni Allah je u istoj suri pojasnio kakva je to potrebna pravednost: „Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli, ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu ostavite u neizvjesnosti.“ Nakon što bi Allahov Poslanik, s.a.v.s., razdijelio svojim ženama imovinu i odjeću, govorio bi: „Gospodaru moj, ovo je moja podjela onoga što je u mojoj vlasti, pa me nemoj kazniti zbog onoga što je u Tvojoj vlasti i u čemu sam ja nemoćan,“ misleći time na naklonost srca (ljubav prema njima).Ta srčana naklonost ne može biti potpuno ista prema ženama, već je to ono što je Allah oprostio i preko toga prešao, jer Allah ne kažnjava ljude zbog onoga što nisu u stanju i gdje prestaju njihove mogućnosti.

Veoma je čudno da neke islamske zemlje zabranjuju višeženstvo, a u isto vrijeme ne zabranjuju nemoral za koji Uzvišeni Allah kaže: „Doista je to nemoralno djelo i loš put.“

Izvor: qardawi.net
Prijevod i obrada: www.islam-iman.com

Komentari

komentara