Prihvati koristan savjet

Mi većinom volimo pohvale, i to nas raduje, pa makar bilo neistinito i neiskreno. S druge strane, veoma se loše odnosimo i osjećamo zbog kritika i prijekora, makar oni bili istiniti i iskreni. Ovo je veliki porok i ozbiljna greška koju vjernik ne bi trebao imati.

Svemilosni Allah, dž.š., kaže: “A licemjeri govore: ‘Mi vjerujemo u Allaha i Poslanika i pokoravamo se’, zatim neki od njih glave okreću; nisu oni vjernici. Kad budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odjednom leda okrenu; samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze mu poslušno. Da li su im srca bolesna, ili sumnjaju, ili strahuju da će Allah i Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti? Nijedno, nego žele da drugima nepravdu učine.” (En‐Nur, 47-50)

Odvažnost pri donošenju odluka spas je od nemira, stresa i briga.

“Poslušnost i razuman govor! A kada je borba već propisana, bolje bi im bilo da su prema Allahu iskreni”
(Muhammed, 21)

Ne zastajkuj, ne oklijevaj, već radi, trudi se i prođi se dokolice.

“A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El‐Džumua, 10)

“I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti'” (Et‐Tevba, 105)

Mudri Arapi kazali su: “Život je isuviše kratak da bismo ga proveli u mržnji.”

“A koliko ste godina na Zemlji proveli?’, upitat će On. Proveli smo dan ili samo dio dana, odgovorit će, ‘pitaj one koji su brojali.’ Pa da, kratko ste proveli’, reći će On, ‘da ste samo znali! Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?'” (El‐Mu’minun, 112-115)

Izvor: “Ne tuguj”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Priredio: Namik.E.Galiajšević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara