Priželjkivanje smrti zbog žestine iskušenja

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah s.a.v.s .rekao: “Neće nastupiti Sudnji dan dok čovjek ne prođe pored kabura čovjeka govoreći: ‘Kamo sreće da sam ja na njegovom mjestu.'” (Buhari, 13/81-82)

Od njega se prenosi da je Resulullah s.a.v.s. rekao: “Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, neće otići (nestati) dunjaluk sve dok čovjek prolazeći pored kabura ne zadrži se dugo pred tim kaburom i ne kaže: ‘Kamo sreće da sam ja na mjestu stanovnika ovog kabura.’ A neće biti dužan. Samo će biti nesretan (i iskušan).”

Priželjkivanje smrti će doći sa mnoštvom smutnje, promjenom cjelokupnog stanja (hala),izmjenom šerijata. Ovo i ako se nije desilo, bez sumnje će se desiti.

Abdullah ibn Mes’ud r.a.je rekao: “Doći će vrijeme u kojem kad bi neko od vas našao smrt na prodaju – kupio bi je, kao što je rečeno – u onom životu u kojem nema dobra kad bi se smrt prodavala kupio bi je.”

Hafiz Iraki kaže: “Ne mora to biti u svakom mjestu, niti u svakom vremenu, niti kod svih ljudi. Dovoljno je da se to obistini u pojedinim djelovima u nekom vremenu, a priželjkivanje smrti pored kabura je znak o neredu toga doba koji se spustio na ljude. Čovjek ne čezne za smrću. Njegova priroda se uznemiri dok gleda mrtvace i kabure. Njegova narav bježi od pomisli za žudnjom o smrti. Samoća kabura i zabranjeno priželjkivanje smrti mu je prihvatljivije od žestine nesreće i iskušenja. Ovaj hadis ima za cilj obavijestiti o onome što će biti a ne nametnuti šerijatski propis.”
(Fejdul-Kadir, 6/418 ili Feth, 13/75-76)

Nagovijestio je Allahov Poslanik s.a.v.s. ljudima žestinu i patnju zbog koje će priželjkivati dolazak Dedžala. Tako Huzejfe r.a. prenosi hadis u kojem Resulullah s.a.v.s .kaže: “Doći će vrijeme u kome će ljudi priželjkivati Dedžala. Džabir upita: ‘A zbog čega?’ Zbog siline patnje i tereta, odgovori Resulullah s.a.v.s.”
(Taberani”Evsat”, “Medžmeuz-zevaid”, 7/284-285)

Izvor: “Predznaci sudnjeg dana”

Autor: Dr. Yusuf ibn Abdullah ibn Yusuf Al-Wabil

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara