Problem sa fiziološkom potrebom u namazu…

Pitanje: Es-Selamu alejkum. Šta treba da uradim. U zadnje vrijeme mi se dešava nešto neopisivo.Prije nego uzmem abdest, izvršim malu nuždu i kasnije uzem abdest. Kad počem klanjati namaz dolazi mi opet fiziološka potreba za nuždom u namazu, i to jest dešava mi se kao da sam izvršio nuždu u namazu.Kasnije kad preklanjam ništa mi nije, pogledam donji veš mi je suh nije pomokren. Ne znam šta bi moglo da bude. Hvala unapred.

Odgovor: We alejkumu-s-selam. Što se tiče tvog problema, može biti da je u pitanju bolest ili vesvesa(šejtansko došaptavanje). Ako je u pitanju bolest,nemogućnost čuvanja mokraće,ona se javlja I prije I poslije nužde,tada pri uzimanju abdesta opere se stidno mjesto,uzme abdest I zaštiti mjesto između stidnog mjesta I veša,bilo krpom il papirom I to sve se uraditi nakon nastupanja namaskog vremena,potom se obavi namaz ne obraćajući pažnju da li je nešto izašlo ili ne. Smatram da kod tebe nije u pitanju bolest, s obzirom da si rekao da ti se to dešava samo nakon nužde.

Ako je u pitanju vesvesa, a mislim da je to kod tebe prisutno, uradi sljedeće:

I)nakon obavljanja nužde ,operi stidno mjesto vodom bez da pritisćeš stidni ud,I nemoj obraćat pažnju da li šta izlazi ili ne.Čak  I ako osjetiš I siguran si da je izašlo šta od mokraće,propis onoga koji ima bolest vesvesu  je da su  njegov I abdest  I namaz ispravni,ne treba da istražuje I pregleda po vešu I nije dužan da promjeni isti.

II)nakon pranja stidnog mjesta,onom vodom što je ostala na tvojoj ruci poprskaj po vesu,jer to je od suneta,I to nije zbog toga da očistiš isti nego zbog udaljavanja vesvese od sebe.a Allah najbolje zna.,

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Uvaženi šejh hafiz Imad el-Misri

Komentari

komentara