Put ka jedinstvu

Autor: Sanin Musa, prof.

subhanallah-poster-roseDva brata krenuše na put kroz pustinju. Put bijaše dugačak, a dvojica nezahvalno društvo;koliko god se vole, dosade jedan drugom, te se u putu posvađaše, i onaj stariji ošamari mlađeg brata.

Ovaj siđe sa svoje jahalice i u pijesku ispisa-MOJ ME JE BRAT DANAS OŠAMARIO.
Zatim ponovo uzjaha i nastaviše put. Dođoše do jedne male oaze sa jezercetom u sredini.

Onaj mlađi, ošamareni brat, uđe u vodu da se osvježi, u nozi ga uhvati grč, pođe se daviti, te mu stariji brat priskoći u pomoć, pruži mu ruku i spasi ga.

Mlađi brat sada u kamenu uklesa-MOJ MI JE BRAT DANAS SPASIO ŽIVOT.
Stariji ga brat, sad u čudu, upita;”Ono prvo si ispisao u pijesku, a ovo drugo uklesao u kamenu, zašto?”
“Brate moj, ono prvo bilo je ružno i želio sam da puhne vjetar i to brzo odnese, da se za to ne zna. Ovo drugo je lijepo i dobro, uklesao sam ga zato u kamenu da dugo ostane i da se zna za to.”

Ova hikaja je velika pouka nama kako djelovati na putu međusobnog zbližavanja ako smo iskreni i svjesni situacije u kojoj se nalazimo, Bošnjaci kao narod i ummet u cjelini.

Mi volimo da se šire glasine samo o onome što je ružno, pri tome nadodavajući od sebe i što jeste i što nije, a sve što je dobro kod pojedinca, organizacije, džemata, guramo pod tepih da se o tome ne čuje i da se za to ne sazna. Kada god nekog javno pohvališ, automatski stižu reakcije u stilu:”Ali, znaš, on je ovako… ili onako…”

Siurno bi Bošnjake i muslimane u globalu približilo jedne drugima kada bi ono što je loše kod drugih pokrivali da se zato ne zna i tražili ljudima opravdanja, a ono što je dobro glorifikovali, isticali i pričali o tome. Naprotiv, kod nas se hiljadu hajrova zgazi i zaboravi čim se neka sitnica nadje koja u očima bolesnih protagonista smutnje i zla izgleda negativna, da bi o njoj pričali i kaljali ljudima čast.

Da nam Allah pomogne i uputi nas kako bi bio sa nama zadovoljan.

Autor: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara