Radikalni FN žestoki protivnik izgradnje novih džamija u Francuskoj

Francuska radikalnodesničarska partija Nacionalni front (FN) oštro se protivi namjerama Islamskog vijeća o povećanju broja džamija u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA). Potpredsjednik partije FN Florian Philippot je izjavio da su džamije “sto posto centri za radikalizaciju” i da ih ima odveć dovoljno u Francuskoj.

francuskaPhilippot je za televiziju ITele kazao da tvrdnje o nedovoljnim mjestima za molitve muslimana nisu tačne, te optužio vjernike da svjesno prave gužve i namaze klanjaju na ulicama kako bi stvorili pritisak na francuske vlasti.

Naglasivši da se iz Francuske moraju protjerati svi radikalni imami, Philippot je kazao da se treba obustaviti i izgradnja džamija za koje sredstva stižu iz inozemstva.

Predsjednik Islamskog vijeća Francuske Dalil Ebubekir je ranije izjavio da na teritoriji Francuske postoji 2.200 džamija i da Vijeće taj broj namjerava udvostručiti.

U Francuskoj živi oko 5 miliona muslimana, pretežno doseljenika iz Sjeverne Afrike, što je najveća muslimanska populacija u zemljama Evrope.

(Agencije)

Komentari

komentara