Razmišljam da krenem postiti Davudov post…

Pitanje: Es-selamu alejkum.
Imam osamnaest godina, i u posljednje vrijeme stalno razmišljam da krenem postiti Davudov post. Pa bih želio da vas pitam za savjet??? Allah vas nagradio. Molim vas da mi što prije odgovrite.

Odgovor: We alejkumu-s-selam.
Jedan od najvrijednijih ibadeta jeste post, pa ukoliko osoba želi da se što bolje, kroz ibadet, približi svome Gospodaru, onda je to post. Međutim, poznato je da su najdraža djela Allahu ona na kojima osoba ustraje, pa makar se radilo i o manjim djelima.

Moja preporuka ti je da počneš sa manje dana dobrovoljnog posta, tri dana od svakog mjeseca, i da u tome ustraješ neko vrijeme, pa ako primjetiš da možeš i više, posti više, svaki ponedjeljak i četvrtak, pa ako na tome ustraješ i osjetiš da možeš više onda posti svako treći dan. Ukoliko i na ovome ustraješ i osjetiš da možeš više, onda posti svako drugi dan, tj. Davudov post, a bolje i više od toga nema, kao što nas uči Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi we sellem.

Inače, mlađe osobe često griješe zbog toga što sebi zadaju “preteške zadatke”, koje nakon kratkog vremena napuštaju, što nije pohvalno niti dobro, zato je najbolje da procjeniš sebe i svoje mogućnosti, ali i da počneš da manjim “zadacima”, koji će ti pomoći da ocjeniš te svoje mogućnosti i kako bi što bolje iskoristio svoju mladost u ibadetu.

Senad Hodžić, prof.
www.islam-iman.com

Komentari

komentara