Reagovanje Svjetske unije islamskih učenjaka na optužbe iz Emirata

UNIJA ISLAMSKIH UČENJAKA JE NEZAVISNA SVJETSKA ISLAMSKA ORGANIZACIJA KOJA SE BORI PROTIV TERORIZMA I EKSTREMIZAMA SVIH VRSTA

Svjetska Unija Islamskih Učenjaka primila je vijest o tome da je svrstana na spisak terorističkih organizacija od strane vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. U taj spisak je uključeno više od 80 međunarodnih organizacija, humanitarnih i dobrotvornih, među kojima su mnoge sasvim nevine, transparentne i umjerene, dok su potpuno zanemarene globalne terorističke organizacije koje su naočigled takve. To postavlja mnoge upitnike u vezi toga spiska, vremenu njegova objavljivanja, te u čijem je interesu izvrtanje činjenica, što ga lišava vjerodostojnosti i kredibiliteta. U svjetlu objavljenog spiska koji uključuje i Uniju, Svjetska unija islamskih učenjaka smatra i potvrđuje sljedeće:

UNIJA1. Unija je zapanjena njenim uključivanjem od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u terorističke organizacije, i odbacuje, u potpunosti, tu karakterizaciju, pitajući se šta je sa izostavljanjem terorističkih organizacija, koje su to, i riječju i djelom, u mnogim zemljama, muslimanskim ili nemuslimanskim, te kako da je popis usmjeren samo na islamske organizacije, uključujući i međunarodne humanitarne organizacije koje su dobile brojne nagrade i priznanja za svoj rad u službi čovječanstva!?

2. Unija naglašava da je, od njenog začetka, već deset godina i sve do sada, slijedila put središnjosti i umjerenost, intelektualnu i vjersku obnovu, te se suočavala i suprotstavljala ekstremizmu, nasilju i terorizmu, intelektualno, odgojno i obrazovno gdje god da se oni nađu i izdala desetke proglasa protiv terorističkih i ekstremističkih organizacija.

3. Unija izjavljuje da svi pošteni i nepristrasni ljudi u svijetu znaju da je “Svjetska unija islamskih učenjaka” nezavisna globalna islamska organizacija, pravno legalna i legitimna u zemljama u kojima djeluje, a poštuje i međunarodne zakone. Unija nije nikad drukčije djelovala, niti se obznanjivala, od svog osnutka do danas, i ima članstvo od nekoliko desetaka hiljada učenjaka i naučnih organizacija iz različitih dijelova svijeta. Svi oni su na putu središnjosti i umjerenosti, iz svih skupina Ummeta, različitih idejnih, pravnih i duhovnih škola. Unija, ni jednog trenutak, nije prekoračila ovaj pristup, što pobija ove klevete njenim svrstavanjem na bilo koji teroristički popis, u bilo kojoj državi.

4. Unija, uživa međunarodno prepoznatljivo poštovanje, a mnogi od njenih članova su osnivači i članovi međunarodnih subjekata neukaljanog ugleda. Njen stav o terorizmu i njegova osuda i odbijanje poznata je svima, tako da Unija za sebe nije očekivala objavljivanje takvih odluka, i to od jedne arapske i islamske države!

5. Unija zahtijeva od Ujedinjenih Arapskih Emirata da preispitaju svoj stav, te da odstupe i ukinu uključivanja Unije u bilo koji neprimjeren popis, neutemeljen na nekoj analizi ili istrazi, uz to pravno neutemeljen, nelogičan i neracionalan.

6. Unija zadržava puna zakonska prava skidanja ove lažne optužbe sa sebe, i sa njenih uglednih učenjaka, te neće štedjeti napora u odbrani svoje svjetske i umjerene zadaće u svim vremenima.

7. Unija se pita o ovom sumnjivom i problematičnom spisku, zašto ne sadrži nemuslimanske pokrete i organizacije koje, danonoćno, vrše terorističke aktivnosti svijetu, i protiv muslimana i protiv drugih?

“Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!” (Ali ‘Imran, 8.)

Predsjednik Unije, prof. dr. Jusuf el-Karadavi

Generalni sekretar, prof. dr. Ali el-Karadagi

www.islam-iman.com

Komentari

komentara