S. Arabija – Muftija pozvao muslimane da se suprotstave ‘Islamskoj državi’

Vrhovni muftija Saudijske Arabije, šejh Abdulaziz Alu Šejh je pozvao muslimane da se suprostave ‘ugnjetavanju’ džihadista Islamske države nakon što su zauzeli područja Iraka i Sirije.

Muftija-Saudijske-Arabije“Ova grupa je agresivna i represivna, oni proljevaju krv”, kazao je Alu Šejh.

“Ukoliko se bore protiv muslimana, onda se musimani moraju protiv njih boriti kako bi oslobodili narod i vjeru njihovog zla i štete”, kazao je on u odgovoru na zahtjev iz Iraka u kojem se traži fetva za borbu protiv ID-e.

“Oni ubijaju od kako su počeli svoju borbu. Njihova ubistva su puna sakaćenja i grozota koje iskrivljuju sliku muslimana’, kazao je Alu Šejh. Njegovi komentari dolaze uz napore SAD-a da oformi međunrodnu koaliciju u borbi ID-a, koja je napravila uporište u velikim dijelovima Sirije i Iraka.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca pokrenule zračne napade protiv militantne grupe u Iraku podržavajući vladine snage i saveznička plemena kao i kurske borce Pešmerga na sjeveru. Prošlog mjeseca najviši autoritet Kraljevine Saudijske Arabije proglasio je el-Kaidu i džihadiste ID-a islamskim ‘neprijateljem broj 1′ te je upozorio muslimansku omladinu da se ne odazivaju ‘pozivu na džihad’ koji je objavljen iz ‘perverznih’ razloga.

On je potvrdio da ovakve “ideologije ekstremizma, radikalizma i terorizma, koje na zemlji šire nered i uništavaju dobra i uzimaju živote, ni u čemu ne pripada islamu.

IslamBosna.ba

Komentari

komentara