Samozadovoljavanje u mjesecu ramazanu

pitanja-i-odgovoriPitanje: Selamu alejkum.
Imam 17 godina i već par godina unazad postim čitav mjesec Ramazan. Zna mi se desit da se u toku noći(nakon iftara i prije sehura) krenem samozadovoljavat. Nakon što to završim, odem da se okupam i poslije zapostim. Zanima me da li je moj post ispravan, jer ako to ne uradim, sjemena tečnost krene sama izlazit, što naravno kvari post. Šta da radim?

Odgovor: Alejkumus selam,
praksa koju obavljaš apsolutno nije dobra, pogotovo u mjesecu ramazanu. S tim trebaš prekinut. Ovo je grijeh prema Allahu Uzvišenom. Ako ne činiš poznate stvari koje kvare post, tvoj post će biti ispravan.

Tokom posta obaraj pogled od golotinje i ne idi na mjesta gdje bi moglo doći do uzbuđivanja. Time ćeš postaviti barijeru između sebe i šejtana. Tim prije što sperma ne izlazi prije mezije, sluzave tečnosti koja izlazi kod razmišljanja o spolnom odnosu i kod predigre. Mezija ne kvari post, ali se treba paziti da ne dođe do pojave sperme koja kvari post. Mezija ne zahtijeva kupanje, nego samo abdest.

Ako, pak, zaista izlazi sperma bez ovoga o čemu sam govorio, onda je to medicinski problem. Poznato je da ovakvo izlaženje sperme ne kvari post, znači ako nije izazvana odnosom, onanisanjem i sličnim putevima nadraživanja.
Allah Uzvišeni najbojle zna.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara