Sanjala sam Sudnji dan…

Pitanje: Es Selamu alejkum. Na samom početku želim da pohvalim Vaš rad, redovno posječujem Vašu stranicu i mislim da mi mladi možemo mnogo toga da naučimo ovdje.

Meni lično treba savjet, upustvo ili nešto slično. Naime, prije dvije godine sam nekoliko puta sanjala Sudnji dan, prvi put sam sanjala da stojim u nekoj pustinji i gledam kako se sve oko mene ruši, duše se odvajaju od tijela i mnogo toga još.

Drugi put sam srela grupu ljudi koji su išli prema Kabi, zaustavila sam neku ženu u crvenom džemperu i pitala je gdje idu, ona mi je rekla da je Sudnji dan i da idu pred Uzvišenog Allaha i vukla me za ruku govoreći mi da i ja moram da idem. Snovi su sami od sebe prestali, ja sam klanjala, molila Allaha dž.š da mi podari sabur jer se nisam mogla borit sa tim snovima.

Sinoć sam nakon dvije godine opet sanjala Sudnji dan, ovaj put smo moja majka i ja bile u nekoj kući s nekim ljudima, majka je ležala ne krevetu i rekla mi je da čekaju da dođe neka djevojka koja će nešto da proući i tada će nastupiti Sudnji dan. Međutim, svaki put kad sanjam to probudim se u vrijeme ezana na sabah namaz. Molim Vas za bilo kakav savjet jer mi je teško da se borim sa ovim. Unaprijed Vam se zahvaljujem i da Vas Uzvišeni Allah nagradi.

pomocOdgovor: We alejkumu selam. Snovi nekada budu proizvod razmišljanja i čovjekovih želja, nekada budu šejtanski produkt, a nekada, pak, budu snovi od Allaha. To su snovi u kojima se spominje Uzvišeni Allah i dijelovi vjere, te ono što ukazuje na pokornost Gospodaru svih svjetova.

Navedeni snovi su jasni. Vjerujem da ukazuju na pokornost Allahu i da su svojevrstan poziv na sedždu Allahu, džellešanuhu, tj. u pokornost Njemu Uzvišenom, a sedžda i namaz su najveći izraz pokornosti, te svojevrstan znak, obilježje i lična karta muslimana. Ovo tim prije, što je njihov kraj, odnosno što buđenje iz ovih snova nastupa u sabahski vakat, kada iskreni vjernici ustaju klanjati se svome Gospodaru. Ovo me podsjeća na san poznatog pobožnjaka i alima Malika b. Dinara, koji se, također, iz sličnog sna probudio u vrijeme sabahskog ezana što mu je bila uputa, a prije toga je bio poznat kao griješnik.

Snovi nisu tu da bi se s njima borilo, saburalo ili nosilo s njima, nego da budu radosna vijest, učvršćenje vjernika na Allahovom putu, ili da bi bili upozorenje i opomena. Vjerujem da su snovi spomenuti u pitanju poziv i uputa, a Gospodar Uzvišeni, opet, najbolje zna…

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara