Saudijske vlasti ponudile uhapšenim prinčevima i privrednicima ‘karte za izlazak’

Saudijske vlasti su ponudile bogatim pojedincima uhapšenim zbog raznih optužbi za korupcije da ‘otkupe’ svoju slobodu, navedeno je u nedavnom izvještaju.

Prema Financial Timesu od uhapšenih pojedinaca se tražilo da predaju do 70 posto svog bogatstva u zamjenu za slobodu.

U tzv. saudijskoj borbi protiv korupcije uhapšeno je oko 200 osoba po naređenju kralja Selmana i prijestolonasljednika Muhammeda bin Selamana.

Među uhapšenim nalaze se i bogati privrednici i članovi kraljevske porodice, uključujući princa El-Velida bin Telala.

Veliki dio uhapšenih se nalazi u luksuznom hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

FT navodi da jedan dio uhapšenih je spreman  da dio gotovog novca i korporativnih sredstava preda državi kako bi bili oslobođeni. FT prenosi riječi savjetnika  koje je učestvovalo u pregovorima: “Oni pokušavaju da se nagode sa većinom osoba u Ritzu. Predajte gotovinu i idite kući”.

Nagodbama se pokušavaju povratiti milijarde dolara navodno stečenih korupcijom u vrijeme kada se vlada bori sa dugotrajno niskim cijenama nafte i prošlogodišnjim budžetskim deficitom od 79 milijardi dolara.

Državni tužilac je kazao da istražuje navode o korupciji u iznosu od najmanje 100 milijardi dolara. Osobe upoznate sa pregovorima navode da vlada želi da povrati barem taj iznos, iako se taj cilj može povećati i do 300 milijardi dolara.

Jednom saudijskom milijarderu koji se nalazi u Ritzu je ponuđeno da preda 70 posto svog bogatstva državi kao kaznu što je decenijama sticao bogatstvo korupcijom.

On je odbio da plati, kazao je jedan od njegovih savjetnika, ali dalji detalji o mehanizmu povratka imovne i novca još nisu objavljeni.

Privrednicima u pritvori je traženo da predaju imovinu, a nagodbe za članove kraljevske porodice vjerovatno uključuju i obeanje o lojalnosti princu Muhammedu, dodao je savjetnik.

Saudijski zvaničnici nisu komentarisali ove navode.

Druga uhapšena osoba je rekla svome osoblju da vlasti možda budu preuzee vlasništvo nad njegovim glavnim poslom.

Porodice uhapšenih su počele sa angažovanjem savjetnika kako bi pomogli da se članovi njihove porodice oslobode i da se ublaži šteta njihovim poslovnim interesima.

“Oni traže načine da izoluju ‘pokvarene’ dioničare i nastave s poslovanjem”, kazao je savjetnik.

Jedan od pritvorenika, naprimjer, se susreo sa predstavnicima princa Muhammeda nekoliko sedmica prije nego što je uhapšen u Džiddi. U to vrijeme on je vjerovao da je sastanak produktivan, i da je to predstavljalo signal da treba nastaviti sa svojim poslovanjem.

IslamBosna.ba

Komentari

komentara