Saudijski muftija pohvalio stav El-Karadavija o šiijama

karadavinevVeliki muftija Saudijske Arabije Abdul-Aziz Alu-Šejh je u četvrtak, 06.06., pohvalio i podržao stav Jusufa El-Karadavija protiv Irana i Hezbollaha, izvještava televizija Al-Arabiya.Podsjećamo, šejh El-Karadavi, predsjednik svjetske Unije islamskih učenjaka, je nedavno kritikovao libansku šiitsku vojnu grupaciju Hezbollah zbog vojne intervencije u Siriji i pozvao je na džihad protiv njih.

Karadavi, sunnijski učenjak, je u svom govoru u Dohi, glavnom gradu Katara, rekao da bi se svaki vojno sposoban musliman trebao odazvati džihadu protiv Assada i Hezbollaha u Siriji, navodi AFP.

„Iran ih pomaže oružjem i ljudstvom, pa zašto mi samo stojimo i posmatramo?”, rekao je Karadavi, nazvavši Hezbollah, čije ime u prijevodu s arapskog znači Allahova stranka, „šejtanovom strankom”.

„Vođa šejtanove partije je došao da se bori protiv sunnija… sada znamo šta Iranci žele… oni žele da čine stalne masakre nad sunnijama. Kako može 100 miliona šiija da pobijedi više od milijarde sunnija? Samo iz razloga što su sunnije slabi”, rekao je Karadavi.

Karadavi je priznao da je pogriješio jer je nekoć podržavao Hezbollah i Iran, uprkos mišljenju učenjaka iz Saudije.

„Branio sam tzv. Nasrallaha i njegovu partiju, partiju tiranije… pred učenjacima iz Saudijske Arabije. Izgleda da su učenjaci iz Saudijske Arabije imali zreliji stav od moga”, dodao je Karadavi, prenosi AFP-u.

Izvor: Al-Arabiya

Piše: Nedim Botić

(Akos.ba)

Komentari

komentara