Saudijski univerzitet otpušta profesore bliske Muslimanskoj braći

Uprava Univerziteta imam Muhammed b. Saud, na kojem se izučavaju islamske nauke, u Rijadu odlučila je da prekine ugovore sa nastavnim osobljem, bilo da su Saudijci ili stranci, za koje smatra da su “pod utjecajem ideje organizacije Muslimanska braća.”

Opunomoćenik univerziteta Muhammed b. Seid el-Alem je kazao da je rektor Sulejman b. Abdullah Eba Hajl, koji je ujedno i član najvećeg vjerskog vijeća u Saudijskoj Arabiji, Vijeća visoke uleme dao preporuku da se ne obnove ugovori Saudijcima niti strancima koji su pod utjecajem organizacije Muslimanske braće, “ili neke druge terorističke i ekstremne organizacije.” El-Alem je kazao da je “teroristička organizacija Muslimanska braća pokazala svoje pokvarene namjere naspram islamskog ummeta i muslimanskih naroda.”

Ova odluka obuhvata i ne koji se “suosjećaju sa nekim od ovih terorističkih pokreta” ili pak one “koji naginju daijama koji su u suprotnosti sa srednjim selefijskim vjerovjesničkim putem,”

Eba Hajl je od ranje poznat po svojim kontraverznim izjavama. On je 2014. godine oštro napao turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, kazavši da je “Turska najveći neprijatelj saudijske akide i menhedža” kao i da je “jedna od evropskih zemalja koja je najudaljenija od Allahove vjere.”

IslamBosna.ba

Komentari

komentara