SAVJET KAKO ODABRATI MUŽA

Piše: Nađa Dizdarević

www.islam-iman.com – Pitanje za sestru Nadju Dizdarevic,
Ovo pitanje zahtijeva paznju, jer mnoge sestre su zbunjene, vecinom sto je danas takav vakat pa same moraju da odluce koga da izaberu (recimo, ja ne mogu racunati na roditelje, jer nisu upuceni u vjeru, da ih Allah uputi, aamin), a sa svih strana dosezu do mene ponude, te brat od ove sestre, te rodjak od one, te najboji prijatelj od njenog muza itd, pri tome navodeci sve mashaAllah osobine, a ja u tom moru “ponuda” ne znma sta da radim, a ne zelim da stupam u kontakt sa bilo kim od njih, ako me razumijete… takodjer, moge sestre koje znam imaju ovaj problem…Allah vas nagradio, amin

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Zaista ovo pitanje i zaslužuje posebnu pažnju pogotovo u današnjem vremenu, vremenu fitni, iskušenja, poremećenih vrijednosti i nedostatka međusobne ljubavi i samilosti jer da ima spomenutog, lahko bi bilo sve drugo rješavat.

Mnoge naše sestre, na žalost, nisu u situaciji da se mogu pouzdati u svoju porodicu pri izboru bračnog druga, jer se dešava da kćerka i roditelji nemaju iste poglede na život, kriterije i što je najžalosnije, mnogi roditelji prednost daju dunjaluku u odnosu na ahiret pa se veće šanse daju proscu koji dođe u skupocjenom automobilu, odjeven u markiranoj odjeći, stambeno zbrinut sa uglednim radnim mjestom, ali sa ahlakom ravnom nuli, nego nekom bratu čije je najveće bogastvo njegov ahlak, iman, ibadet, pa tek onda ove ostale ovodunjalučke vrijednosti, koje možda nisu na tom nivou na kome je nemoralni prosac iz ugledne porodice.

To je danas veoma veliki problem za mnoge naše sestre.

Takve sestre su prinuđene da povjerenje ukazuju svojim sestrama po najčvršćoj vezi, ali i tu bivaju zloupotrijebljene, jer mi nismo naučili istinsku vrijednost ljubavi u ime Allaha i zaboravljamo da nema istinskog imana dok ne budeš svom bratu (sestri) želio isto što i sebi i više od toga.

Često se tako dešava da sestre predlažu nekog svog bliskog rođaka ili poznanika njenog muža (kako si i sama navela) iako je svjesna njegovih svih mahana, ali ipak ide se slijepo u uspostavljenje tog kontakta. Ništa drugačija nije situacija ni po pitanju ženidbe braće koji se ne mogu pouzdat u svoju rođenu sestru ili bližeg člana porodice pa im se nerijetko bukvalno  „uvaljuju“ one koje trebaju da „se sklone“, da ne smetaju zbog svog lošeg morala ili drugih podlih razloga….

To se ne bi smjelo dešavat kod muslimana, ali se nažalost dešava!!! Mnoge sestre postaju žrtve laži i prevara, a ovdje posebno potenciram na sestre koje zapadaju u zamke slatkorječivih „evlija“.

Budite oprezne sestre moje!!!

O internet brakovima sam već pisala!!!

Najbolje rješenje bi bilo da se u Allaha pouzdaš i što više radiš na imanu svojih roditelja, kako bi ti srce bilo smireno i kako bi mogla da dobiješ njihovu dozvolu za brak, jer to ti je najpotpunije i najispravnije. Teško je naći opravdanje za brak bez staratelja i ne smijemo olako tražiti takva opravdanja kao što su mnogi u stanju proglasit roditelje nemuslimanima (iako su muslimani) samo da bi izbjegli traženje i dobivanje dozvole od svog staratelja.

Što se tiče samog načina upoznavanja i izbora bračnog druga, najvažniju stvar koju moraš da imaš na umu, to je čvrst oslonac u Allaha Subhanallah Ve Teala, Koji će ti poslat onog koji je hajr za tebe, a ono što ti je propisano neće te zaobići, mila moja.

Dova mijenja ljudsku sudbinu pa iskoristi njenu blagodat. Puno dovi prije svega za svoje roditelje da im Allah otvori srce i omili pokornost Allahu, a zatim da tebi podari hairli muža koji će ti olakšat, a ne otežat put od Dženneta. Vidjet ćeš mila moja, onaj koga ti je Allah Milostivi odredio, doći će na tvoja vrata, a tvoje srce će ga prepoznat među mnogima drugima.

Zasto se u Allaha pouzdaj i poduzmi ono što je u tvojoj moći, a to je da bježiš od svega onoga što je šer (zlo) i da ne dozvoliš šejtanu da ti on bira muža. Obavezno klanjaj više puta istihara namaz i znaj da je Allah Uzvišeni, tvoj najbolji savjetnik!!!

Nemoj da se previše opterećuješ, da počneš da očajavaš, jer mila moja: “Oprez ne štiti od kadera (Allahovog određenja), a dova koristi i za ono što se desilo i za ono što se nije desilo. Kada se primakne belaj, dočeka ga dova pa ga obuzdava sve do Sudnjega dana.“ (Sahih-Hakim)

Bezboroj  je primjera kako Allah spaja ljude u bračnu luku odakle se najmanje nadaju i tu logika baš puno i ne pomaže. Ono što ti moraš da imaš na umu pri izboru bračnog druga jeste da moraš da daješ prednost ahiretu u odnosu na dunjaluk i da se u tome ugedaš na žene pravovjerne koje su žrtvovale svoju ljepotu i bogastvo, u ime Allaha, za nekog ko svojim izgledom nije privlačio nikakvu pažnju, a od imovine nije imao ništa. Neka ti bude primjer naša plemenita sestra časna Hifa:

Hifa je bila žena o čijoj ljepoti su kružile priče. Jednog dana došla je pred Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. pa mu reče:

”…Poduči me onom što ću uraditi što bi me uvelo u Džennet…”

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem reče:

”… Najprije ti je potrebno da se udaš za nekoga. S tim činom sigurno dobijaš pola Imana…”
A ona zapita:

”…O Poslaniče, ko bi mi bio drug, mladoženja? Prosio me vladar Abesinije, kralj Negus, a ja nisam htjela. Ubejdullah je davao sto deva i još nekih stvari, ali i njega sam odbila. A sada ti kažeš da je sklapanje braka ono što će me izbaviti na onom svijetu. Poslaniče, ja sam zadovoljna s onim kojeg mi ti izabereš…”

I Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. shvati da, ako predloži ime jednog od ashaba, drugome neće pružiti šansu, pa reče:

”…Ko prvi uđe u Mesdžid sutra na sabahu, ova žena je njegova…”

Svi ashabi su sa oviom odlukom bili zadovoljni i svaki od njih je htio biti taj sretnik koji će dobiti takvu ženu. Ali njima Allah dž.š dade takav san da se niti jedan od njih ujutro nije mogao probuditi.

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je čekao ko će se prvi pojaviti u džamiji i odjednom se pojavi Suhejb. On je bio siromah, bez igdje ikoga, skoro crne puti, čovjek čija pojava nije bila lijepa, dugačak, mršav i slabašne građe. A Hifa je bila žena i bogata i lijepa do krajnjih granica. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. poslije namaza pozva Hifu i objasni joj situaciju. Hifa je bila zadovoljna s onim što joj je Allah dž.š. odredio. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ,nakon što prouči hutbu, reče:

”…O Suhejbe!!! Ustani i uzmi nešto za ovu ženu…”
Suhejb odgovori:

”…Poslaniče pa ti znaš da od dunjalučkih stvari nemam niti jednog dirhema…”
Tad Hifa naredi slugama da donesu kesu od 1.000 dirhema u srebru…Dadoše ih Suhejbu i on dade od toga nešto za nju. Zatim Poslanik sallallahu alejhi ve sellem reče:

”…Suhejbe, uzmi ovu ženu za ruku i vodi je kući…”
Suhejb će na to:

”…Poslaniče, kojoj kući ću je odvesti kad ti znaš da je moj dom džamija…”
A Hifa onda reče:

”…Poklanjam ti gotovu kuću koja se nalazi na tom i tom mjestu. Sad ustani i vodi me tamo…”
Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, prouči dovu, a ashabi moliše i zahvaljivaše Allahu dž.š. Potom oni ustadoše i odoše kući. Kada su završili sa objedovanjem, čim dođe vrijeme spavanja Hifa reče:

”…Suhejbe, znaj da sam ja tvoja blagodat, a ti moja nevolja. Nego, da bi ti na ovu blagodat zahvaljivao Allahu dž.š., a da bi ja na ovu nevolju bila strpljiva, dođi da ovu noć provedemo u ibadetu. Ti da se pridružiš sevabima onih koji Allahu dž.š. zahvaljuju na podarenoj im blagodati, a ja onih koji su strpljivi. Jer Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: ‘U Džennetu postoji visok čardak i u njemu će se naći samo oni koji Allahu dž.š. zahvaljuju i koji su strpljivi’…”
Tu noć oboje su bili zaokupljeni pokornošću i ibadetom. Suhejb dođe u džamiju na sabah, a u međuvremenu melek Džibril upozna Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. o svemu onome što se zbilo prethodne noći. Donese mu radosnu vijest o Džennetu i Allahovoj dž.š. ljepoti. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. se obrati Suhejbu:

”…Suhejbe, upitao bih te da mi ispričaš ono što je bilo prošle noći…”
”…Poslaniče, upitaj…” odgovori Suhejb.

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem mu objasni njihovu situaciju i ono što su učinili, te mu reče radosnu vijest:

”…Vi ste Džennetlije…vi ćete vidjeti Uzvišenog Allaha….”
Suhejb od sreće što će biti od onih koji će vidjeti Uzvišenog Allaha, spusti glavu na sedždu i zamoli:

”…Gospodaru moj, ako si mi oprostio grijehe, uzmi moju dušu da se ne bih više ogriješio…”
Dok je bio na sedždi, Uzvišeni Allah mu primi dovu i uze dušu. Na ovo svi prisutni ashabi zaplakaše. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. tada reče:

”…Nešto što će vas još više zbuniti jeste to da je u ovom trenutku i Hifa svoju dušu ispustila i predala je Hakku…”
Obadvojema su klanjali dženazu i ukopali jedno pored drugog. Iznad njihovih glava stavili su dva biljega, na jednom je pisalo:

”…OVO JE MEZAR ONOGA KO JE ZAHVALJIVAO ALLAHU DŽ.Š. NA BLAGODATI KOJU MU JE ON PODARIO…”

a na drugom:

”…OVO JE MEZAR ONOGA KOJI JE BIO STRPLJIV NA NEVOLJI KOJU MU JE ALLAH DŽ.Š.ODREDIO…”

Draga moja sestro, ako budeš dovila za ahiret i muža koji će ti pomoći i olakšati pud do Firdewsa, Allah će ti poslati takvog, a sa njime će ti dati i od dunjaluka što ti bude trebalo i više od onoga što tražiš a ako budeš birala dunjaluk, dobit ćeš dunjaluk, ali to je slaba trgovina mila.

Ja molim Allaha da ti pomogne da odabereš onoga kojim će Allah biti zadovoljan, a inša-Allah, samim time, bit ćeš i ti zadovoljna. Podigni ruke Gospodaru, jer samo On je poznavalac ljudskih tajni i onoga što srca kriju, u tome ti neće pomoći ni roditelji niti prijatelji jer ima puno “vukova u jagnjećoj koži“, ali tvoj Gospodar te neće prepustiti njim ukoliko budeš od Njega tražila čestitog mu’mina,vodića na putu do Dženneta.

Nađa Dizdarević

Komentari

komentara