Savjet svakom grješniku

Savjet koji treba svima nama jer smo svi, na neki način, grješnici. Jedina osoba koja nije imala grijeha leži ukopana u Čistoj Rewdi u Medini, a svi ostali činili su i čine grijehe, veće ili manje, u javnosti ili u tajnosti. Ali svako od nas, bez obzira koliko griješio, treba da ima na umu nešto što se zove Allahova milost i tevba (pokajanje), a grješnik koji izgubi nadu u Allahovu milost, on je izgubio sve jer gubljenje nade u Allahovu milost je najveći gubitak.

Autor: Saudin Cokoja, prof.

muhammed_asUvijek trebamo imati na umu Allahove riječi, riječi koje su pune optimizma i nade. Rekao je Uzvišeni Allah: Reci:” O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer, 53) I hadis u kojem je Poslanik, s.a.v.s., rekao:” Svaki sin Ademov (čovjek) griješi, a najbolji grješnici su oni koji se mnogo kaju.” (Tirmizi)

Ukoliko osoba učini određeni grijeh i ako Allah odredi da se taj grijeh sakrije i prikrije od drugih ljudi, znači za njega ne zna niko osim nje i Allaha, to je znak da će Allah uskoro prsa oplemeniti pokajanjem, odnosno, da će se ubrzo, ako Bog da, pokajati zbog učinjenog grijeha. Kada čovjek čini grijehe javno onda izgubi stid i obraz, postane mu svejedno i srce mu je daleko od pokajanja.

Zbog toga kao prvo pravilo trebamo se potruditi da ne činimo grijehe, posebno velike i teške, ali ukoliko osoba dođe u iskušenje, djelovanjem prokletog šejtana, pa učini grijeh, neka o svom grijehu ne obaviještava nikoga. Neka grijeh ostane između te osobe i Allaha, jer ako je Allah odredio da za taj grijeh ne zna niko, onda neka ni ne otkriva ono što je Allah učinio tajnom! Stoga kada Allah sakrije grijeh ili sramotu, nakon toga osoba može da postane ili osoba svjesna Allahove blagodati kojoj njoj- jer je Allah sakrio sramotu od ljudi, ili može postati nezahvalna osoba koja će da zaboravi Allahovu blagodat, smatrajući da se spasila od prošlog grijeha i onda će da lakše krenuti ka drugom grijehu dok je ne snađe od Allaha ono što je propisano.

Veoma često grijeh koji počinimo ne možemo da priznamo
svojim roditeljima koji su nam najbliži, ali zbog toga trebamo da priznamo svom Gospodaru prije nego Ga sretnemo i kad god krenemo da uradimo neki grijeh sjetimo se susreta sa Gospodarem. A Gospodar nam jasno poručuje u časnom ajetu:” A ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći.” (El-Inšiqaq, 6). Od nas zavisi, koliko i kako ćemo se truditi i šta ćemo pred Gospodarem naći- dobro ili loše.

Iz knjige:  “Neka pobijedi dobra strana duše”

Komentari

komentara