Savjeti kako da djeca zavole Kur’an

Za svaku od navedenih metoda (savjeta) potrebno je od 10 do 15 minuta. Tokom praktikovanja savjeta treba biti ustrajan, a oba roditelja se moraju potruditi kako bi u srce svog djeteta usadili ljubav prema Kur’anu. Majka mora biti puno odgovornija, jer od same trudnoće pa do sredine njegovog djetinjstva ona je najviše vezana za dijete, a i ono za nju.

Autor: Saudin Cokoja, prof.

kuranPrva dva savjeta su vezana za majku i njen period trudnoće i dojenja:

1) Majke, u periodu trudnoće slušajte učenje Kur’ana. Dijete dok je u stomaku svoje majke osjeća njenu tugu, radost, bol, osjeća njene duševne promjene a tokom slušanja učenja Kur’ana trudnica osjeća potpunu smirenost. Kada trudnica sluša učenje Kur’ana to dopire do njene bebe u stomaku. Svakodnevno slušanje učenja Kur’ana, pa makar i na kratko, učinit će trudnicu odmornom, a bebi će pružiti užitak i odmor za njenu dušu.

2) Slušajte učenje Kur’ana tokom dojenja. Kada dijete dođe na ovaj svijet onda mu se razvijaju osjetila sluha i vida, a dijete čuje sve šta se dešava oko majke. Dovoljno je da majka, ujutro ili navečer, dok doji dijete sluša po pet ili više minuta učenje Kur’ana. Pojedini navode da će dijete kasnije u životu lakše pamtiti Kur’an ukoliko se kao beba, i ranije, upozna sa njim.

3) Roditelji, učite naglas Kur’an pred svojoom djecom. Uljepšavajte svoje učenje Kur’ana pred djetetom kako bi ono vidjelo vaše osjećaje i pažnju koju posvećujete Kur’anu. Nemojte učiti Kur’an kada dijete spava ili kada je odsutno, učite Kur’an pred djetetom.

4) Kada malo odraste kupite i poklonite djetetu Kur’an. Objasnite vrijednost poklona, neka ga čuva, voli, poštuje, čuva na visokom i čistom mjestu, neka ga poljubi kad zaželi.

5) Obećajte djetetu da kad završi učenje jednog džuza, da ćete pozvati prijatelje i napraviti malu proslavu uz kupovinu nekog poklona. A kad završi čitav Kur’an, napravite veliku proslavu u nekom restoranu uz tortu, prijatelje, učiteljice, poklone, i slično.

6) Pred spavanje pričajte djetetu kur’anske priče. Nemojte opširno već skraćeno uz objašnjenje važnosti tih priča kroz historiju čovječanstva. Uzmimo kao primjer priča o Jusufu, a.s, ili Musau, a.s, i slično.

7) Ako vaše dijete ima braću i sestre napravite malo takmičenje u učenju pamćenju kraćih sura, gdje ćete obezbijediti nagrade za najboljeg, kao i utješne nagrade za manje uspješne. Ukoliko nemate više djece, takmičenje se može napraviti sa djecom iz komšiluka ili rodbine.

8) Nabavite djetetu razne učače Kur’ana sa predivnim glasovima da dijete uživa u slušanju Kur’ana. Nabavite mu CD-ove i slično.

9) Kupite mu MP3 i na njemu jedan od džuzeva, naprimjer Amme džuz, da može da ga ponavlja i sluša do škole i nazad.

10) Snimite dijete dok uči Kur’an i pohvalite kako lijepo i tečno uči, bez obzira na greške.

11) Upišite ga u halke Kur’ana u džamiji.

12) Podstičite dijete da se prijavljuje na takmičenja iz Kur’ana.

13) Podstičite muško dijete ga da bude imam u namazu u kući, jer on zna najviše Kur’ana napamet.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao:” Roditeljima onog ko uči Kur’an i po njemu postupa na Sudnjem danu bit će stavljena kruna, svjetlija od Sunca, i bit će odjeveni u odjeću kakve nema na dunjaluku. Oni će upitati: ‘Zašto nam je ovo odjeveno?’ Odgovorit će im se: ‘Zbog vašeg djeteta koje uči Kur’an.” (Ebu Davud)

Molimo Allaha, dž.š., da našu djecu učini onima koji će raditi i živjeti po Kur’anu, amin.

Iz knjige: “Neka pobijedi dobra strana duše”

Komentari

komentara