Šejh Jusuf el-Karadavi na crvenoj listi Interpola

Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, jedan od najznačajnijih savremenih islamskih učenjaka i mislilaca, osnivač i predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka, našao se na listi Interpola. Šejh Jusuf el-Karadavi nalazi se na tzv. crvenoj Interpolovoj listi, što znači da je tu osobu obaveza zadržati, za njom tragati i odrediti joj privremeni pritvor do izručenja zemlji koja ga traži.

karadavizelenaKako stoji na interpolovoj internet stranici, šejh je optužen za navodno “saglasnost, podsticanje i pomaganje u namjernim ubistvima, pomaganje zatvorenicima da pobjegnu iz zatvora, podmetanje požara, razbojništvo i krađu.”

Također se naglašava da je lice traženo pred egipatskim sudom gdje ga očekuje suđenje.

Još u septembru prošle godine, Hišam Berekat, glavni egipatski državni tužilac je podigao optužnicu protiv šejha el-Karadavija zbog navodne izdaje države, za ubitstva i podsticaj na ubistva, podsticaj na anarhiju i traženje pomoći od zapadnih država u mijenjanju mišljenja o Egiptu.

Šejh el-Karadavi i njegov ured se još nisu oglasili o ovome.

Crvene potjernice raspisuju se za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora. Njihova je svrha privremeno hapšenje tražene osobe sa ciljem njenog izručenja državi koja je potražuje. Potrebno je napomenuti da se ne radi o međunarodnom nalogu za hapšenje, već o obavijesti državama članicama da se neka osoba potražuje u određenoj državi ili u više država iz određenih razloga, a države članice Interpola po toj potjernici postupaju ili pak ne postupaju,u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom. Potjernicu ne raspisuje država koja osobu potražuje, već je na zahtjev nadležnih tijela te države raspisuje Glavno tajništvo Interpola.

Potjernicu možete pogledati na sljedećem linku: Interpola

IslamBosna.ba

Komentari

komentara