Šerijatski sam punoljetna, ali mi mama neda da se pokrijem…

Pitanje: Es-selamu alejkum. Ja imam 12 godina, šerijatski sam punoljetna, ali mi mama neda da se pokrijem, ona smatra da sam mlada i ne želi promjeniti svoju odluku. Naime, zabranjuje mi hidžab do 22 godine, jer smatra da ću da se otkrijem nakon nekog vremena. U njenoj obitelji niko ne nosi hidžab, pa ona sigurno ne želi da ni ja nosim… Ne znam, ne razumijem je. Ja sam u svojoj želji odlučna, postim, klanjam i obavljam islamske dužnosti, silno želim da se pokrijem, ali ona to ne razumije. Nadam se da ćete mi pomoći, jer ja stvarno duže vrijeme razmišljam o tome, osjećam se ružno jer sam otkrivena.
Zanima me da li bih trebala uraditi po svom ili nešto drugo. Hvala unaprijed.
Es-selamu alejkum.

Odgovor: We alejkumu selam, obradovan sam kada čujem, da u današnjem vremenu,  uprkos okolini punoj zla koja vreba iza svakog ćoška, ima mladih koji traže i žele zadovoljstvo svog Gospodara. Tebi je poznato da je hidžab punoljetnoj ženskoj osobi nešto što je obaveza, a ta obaveza dolazi od tvog i mog Gospodara, a također i poslušnost roditeljima je obaveza od našeg Gospodara, ali ukoliko bude nešto što roditelji traže od djeteta suprotno onome što traži naš Gospodar, tada nema poslušnosti roditeljima, nego se prednost daje Allahu, subhanehu we te’ala, kao što se navodi u hadisu kojeg bilježi Imam Ahmed da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: “Nema pokornosti stvorenju u griješenju prema Allahu, subhanehu we te’ala.” Tebi savjetujem sljedeće, prvo praktikuj Allahovo naređenje i  time ćeš dobiti Njegovu nagradu, a udaljit ćeš se od Njegove kazne. Drugo, postupi lijepo i mudro sa svojim roditeljima, jer kao što si navela “ne razumije me”, i zaista je tako sa onima koji ne znaju, a samo onaj kome Allah otvori put upute može da razumije i da pouku prima.

Pokušaj sa njima da razgovaraš jezikom koji će oni razumjeti, npr.: “Majko svako ima slobodu u nošnji, neko voli kratke suknje, uske pantalone…a ja volim duge suknje, ne volim da otkrivam svoje tijelo… u tome osjećam sreću i zadovoljstvo, pa pusti me da budem sretna”. Dalje, možda ćeš na ovom putu imati još iskušenja, jer to je nešto što Allah daje svojim robovima kako bi ih očistio od mnogih grijeha koje svakodnevno čine, pa budi saburli, jer za sabur, pogotovo u ovom današnjem dobu, dobu fitne, dobu kada su se svi okomili na lijepu i čistu vjeru islam, je velika nagrada. Još je pred tobom dug put, a ja molim Allaha da te učvrsti na Njegovom putu i da ti da ljepotu imana koja će sijati u tvom srcu sve do kraja. Amin!

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Uvaženi šejh hafiz Imad el-Misri

Komentari

komentara