Sestri koja je osam godina saburila sa mužem koji nije želio dijete sa njom a ima ga sa drugom

Pisem za jednu sestru koja ima porodicnih problema i rado bi cula neku toplu sestrinsku rijec, koja uvijek dobro dodje, pogotovo nama koji zivimo u tudjini, cesto bez ikog svoga. Radi se o tome da je njen brat veoma mlad upoznao jednu djevojku, i na svoju ruku je vjerio i ako su roditelji bili protiv toga. Godinu i po po vjeridbi on upoznaje drugu zenu, koja je je vise puta udavata i uz to starija od njega, i zbog nje htjedne raskinuti vjeridbu. Ipak zeni svoju vjerenicu, ali ne raskida sa svojom ljubavnicom i nakon nekog vremena dobije sa njom dijete. Njegova prava zena sve to zna i oprasta mu, pod uslovom da i sa njom ima dijete. Ona je tako ostala 8 god. u braku, ali nisu dobili dijete jer muz nije htio.

I tako ona odluci da ode svojoj familiji, a bila je veoma dobra snaha, kako ova sestra kaze najbolja snaha, postovala je veoma njihove roditelje, i oni sada ne mogu da se pomire sa tim gubitkom. Sada je svi mole da se vrati, i njen (bivsi) muz joj obecava da ce uz Allahovu pomoc imati i dijete, ali ona nema vise poverenja u njega. Prvo je postavljala uslove, da on nema nikakav kontakt sa tom drugom zenom, sto se tice djeteta tu nema nikakav problem, ali njen muz ne moze nikako doci do djeteta a da nema kontakt sa njegovom majkom. Sad ona (snaha) nece nista vise od njih da cuje, rekla im da ce se uskoro udati, sto je jos vise povecalo patnju njihovih rodtelja.

Nadam se da sam makar malo bila jasna, i zahvaljujemo se uzvisenom Allahu koji nam te poslao da nam makar malo olaksas teske trenutke!

Selam alejkum!

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Ve alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu cijenjena sestro;

Bilo bi mi puno draže da je ovo pitanje postavila direktno sestra koja je u iskušenju, jer ona najbolje može opisati situaciju u kojoj se nalazi, ali eto pokušat ću uz Allahovu pomoć da zajednički analiziramo ovu priču.

Prije svega, ovdje nije jasna situacija da li se radi o višeženatvu ili braku i vanbračnoj zajednici!? Nadam se, inš’Allah da se radi o višeženstvu pa ću odgovorit u skladu sa time, imajući na umu činjenicu da se često desi da prva žena nikada ne prihvati svoju inoću i nikada je ne nazove drugim imenom osim „ljubavnicom“.

Nimalo nije čudo što je sestra reagovala tako kako je reagovala, jer joj se osam godina činio zulum time što muž nije želio da imaju dijete, a suština braka jeste da se jedno uz drugo smire i da se širi potomstvo i umet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Elhamdulillah u našoj lijepoj vjerni nema zuluma i nema pravo niko da uskraćuje majčinstvo mladoj ženi koja želi da bude majka. Jer u Muhtesarul ahkamil fikhije od šejhova Ibn Baza i Saliha Usejmina se pod zabranjenim (haram) djelima od strane muža između ostalog se kaže: “3. Da prekida spolni akti prije nego što udovolji njenoj strasti 4. Da izbacuje sjeme izvan maternice, izbjegavajući začeće, bez njene dozvole!“

Također, Allah Uzvišeni upozorava: “Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli, ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu ostavite u neizvjesnosti. I ako vi budete odnose popravili i nasilja se klonili, pa, Allah će zaista oprostiti i samilostan biti.“ (En-Nisa 129.)

Prije nego kažemo sestri riječi utjehe, moramo da kažemo bratu, da je ono što je radio punih osam godina veliki zulum za koji se traba pokajati Allahu i zatražit halala od svoje supruge. Brak bez potomstva, a koji traje toliko dugo, zaista zaslužuje da se stavi na vagu Šerijata, ali kao što rekoh obaveza brata je da učini istinsku teobu Milostivom Koji grijehe prašta.

Zatim, nadam se da će ove riječi doprijeti do naše sestre:

Draga moja sestro po najčvršćoj vezi, da te dragi Allah nagradi za dugogodišnji sabur koji zaista zaslužuje svaku pohvalu i divljenje. Da te Allah nagradi za dobročnistvo prema toj porodici koje si tolike godine činila. Sigurna sam da ćeš to sve naći veoma teškim na vagi dobrih dijela u Danu kada sve drugo bude bezvrijedno. Mislim da si pogriješila što ranije nisi reagovala i zatražila svoja prava, jer nama je Allah Milostivi dao jednaku količinu prava, dužnosti i obaveza pa prema tome, moraš znati da postoji granica sabura, a i situacije kada je sabur pokuđen pa i zabranjen u stvarima koje štete našoj vjeri, našem zdravlju, dunjaluku i ahiretu …. Zbog tvog dugogodišnjeg sabura i jeste ovoliko veliki revolt i ovako dramatični koraci i ja te potpuno razumim sa te strane, jer se uvijek stavim u situaciju onoga kome odgovarama. Međutim, mila moja, sada kada si dobila garanciju da će se sve promijeniti inš’Allah, razmisli, ima li smisla baciti pod noge osam godina života!? Šta je pravi razlog toga?

Višeženstvo ne treba da bude razlog, jer to je pravo koje je Allah dao muškarcima nad ženama i u tome se svakako jako puno mudrosti krije. Ljubomora je sastavni dio života kako žene muslimanke tako i miškarca, ali trebamo se sputavati i voditi računa da u toj ljubomori nekome zulum ne učinimo ili da granicu dozvoljenog ne pređemo. Bolje od nas su bile ljubomorne i o tome su prenesene mnogobrojene predaje, a ovom prilikom ćemo izdvojiti samo jednu:

„Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, bio je kod jedne od svojih supruga kad mu je jedna od majki pravovjernih poslala posudu sa hranom. Ona u čijoj je kući bio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, udarila je po ruci slugu, te mu je posuda ispala i razbila se. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pokupio je dijelove posude i počeo sabirati razasutu hranu u nju, govoreći: ‘Vaša majka je ljubomorna!’ Nakon toga zadržao je slugu sve dok nije donesena posuda od one u čijoj se kući on nalazio. Tada je predao ispravnu posudu onoj čija je posuda razbijena, a razbijenu ostavio u kući one koja ju je razbila.“ (Od Enesa, Buhari)

Iz citirane predaje da se zaključiti da je ljubomora urođena osobina svake žene, ali i se prepoznaje pravedan postupak najboljeg učitelja svih vremena, sallallahu alejhi ve sellem, pa se u skladu sa time i mi moramo ponašati. Zbog toga sestro moja draga, nije pravedno da ti od svoga muža tražiš i da mu uslovljavaš da se on razvede od svoje druge supruge i da dijete ostane nezbrinuto, jer to ne rade čestite vjernice, a ti jesi čestita, čedna i strpljiva inš’Allah i nećeš dozvoliti šejtanu prokletom da umanjuje tvoju nagradu za sav protekli sabur, jer Allah Uzvišeni savjetuje: “…neka im oproste i ne zamjere! Zar vama ne bi bilo drago da i vama Allah oprosti?..“ (En-Nur, 22)

Sigurna sam da bi ti jako želila da ti Allah Milostivi oprosti u Danu kada je Njegova Milost jedino bitna, pa, molim te, sestro moja draga, sakupi snagu i oprosti, te ne postavljaj uslove kojima činiš šetu drugima, a među kojima se nalazi jednu bezgriješno dijete koje nije krivo za vaše međusobne nesuglasice. Klanjaj istiharu i zamoli svog Gospodara da ti podari najljepše rješenje i znaj da su mnogi brakovi nakon velikih brodoloma ojačali i ostvarili šansu za novi početak.

Neka te ne vodi želja za osvetom, jer u njoj nećeš naći smiraj za svoju dušu već se pouzdaj u svoga Gospodara Milostovog i nakon klanjane istihare više puta, umjesto bježanja od problema, postavi prioritete i riješi ih na obostrano zadovoljstvo.

Molim Allaha da ti podari ono što je najveći hajr za tvoj dunjaluk i tvoj ahiret, amin.

Nađa Dizdarević

Komentari

komentara