Sljepilo srca

874897878Sljepilo srca je posljedica grijeha. Grijesi brišu njegovo svjetlo, sprječavaju dolazak znanja i zastiru uputu.

Malik je Šafiji, vidjevši njegove osobine kada su se sastali, rekao: ” Uzvišeni Allah je tvom srcu dao svjetlost, pa je nemoj ugasiti tminom grijeha.” Ova svjetlost će neprestano slabiti i nestajati, a tmine grijeha će jačati sve dok srce ne postane poput mrkle noći. Koliko propalih u njoj padne, jer ne vidi. On je poput slijepca koji je izišao po noći na put prepun opasnosti. Kako je samo teško sačuvati se, i koliko je samo puno propasti! Te tmine zatim jačaju, pa se iz srca manifestiraju na organe. Srce od tih tmina postaje okorjelo, shodno njihovoj jačini i povećavanju. Kada nastupi smrt, tmine se pojave u berzehu, pa napune kabur.

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Doista su ovi kaburovi ispunjeni tminom za svoje stanovnike, a Allah ih osvjetljava mojim blagosiljanjem njih.”  (Muslim, 956)

Kada dođe Dan povratka i sakupljanja robova, tmina će jasno prekriti svakom vidljiva lica, sve dok ne postanu crna poput uglja. Teško se njima od kazne! Ona je teža od svih slasti dunjaluka, od prvog do zadnjeg, a kamoli od udjela nesrećnog roba u vremenu jednog trena sna. Da Allah pomogne . . .

Izvor: “Medicina srca i duše”

Autor: Šejhul-Islam Ibn Kajjim El-Dževzijje

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara