Šta da radim da se mom Gospodaru dopadnem?

savjetPitanje: Es-selamu alejkum,
Ja imam 25 god., udata sam i imam 2-godišnju čerku. Do prošle godine imala sam problem da sam bila pod sihirima i imala džina u sebi. Liječila sam se 4 godine i hvala dragom Allahu danas sam super.

Sve do prošle godine vodila sam slobodan zivot, mislim izlazila sam par puta u diskoteke prije nego što sam upoznala muža. Dešavalo se koliko se sječam 2 ili 3 puta da sam i pila alkohol. Išla na bazen i jezero bez ikakvog srama.
Međutim, danas dosta razmišljam o vjeri. Moja mama klanja 5 vakata na dan od kad sam se ja 2008. god. razboljela. Posti također. Ima već 1-2 mjeseca da imam neki strah od Allaha, razmišljam o hidžabu, gledam slike pokrivenih šena i mislim u sebi kako je to lijepo.

Prije par dana me pozvala tetka da idemo na bazen ali sam joj ja rekla ne želim tokom ramazana hodati polu gola po bazenima. Sada imam neki veliki sram skinuti se tamo gdje su i muškarci. Čim na to pomislim bude mi tako loše kao da sam baš u tom trenutku polu gola na plazi.

Isto tako se u zadnje vrijeme zahvaljujem često Allahu na hrani, na zdravlju i na mir koji vlada u meni. Često u zadnje vrijeme gledam youtube clipove gdje hafizi pričaju o Allahu i islamu i njegovim propisima. Tako mi se i nekoji dan desilo da sam počela stvarno plakati kolko sam mogla kad je jedan hafiz pričao o jednom muškarcu koji je u mladim godinama bio teški alkoholičar i živio grešnim životom.

Kad se razbolio on se posvetio islamu i toliko je bio bolestan da je samo ležao i rekao tako tom hafizu jedina mi je želja da mogu Allahu dž. š., pasti na sedždu i pomoliti i zahvaliti se Njemu. Kada sam to čula meni su suze same niz lice tekle, nisam ih mogla zaustaviti.

Onda sam isto prije nekoliko dana ležala i sjetila se mojih grijeha koje sam uradila tokom mojoj mladosti i molila Allaha da mi oprosti i pocela plakati. Evo, upravu i sad su mi pune oči suza kad se sjetim toga.

Ali na drugoj strani nisam nekako još spremna da se u potpunosti posvetim našoj lijepoj vjeri i da budem onako kako naš dragi Allah voli vidjeti.

Možete li mi ikako objasniti kako trebam ovo da shvatim?

Odgovor: Alejkumus -selam.
Bolje pitanje bi bilo-ŠTA DA RADIM DA SE MOM GOSPODARU DOPADNEM? Iz pitanja je uočljivo da te Allah upućuje. Uputa je najvrijednija stvar i najveća blagodat ovog života. Uputa ima svoj razlog-vjerovatno si učinila nešto dobro ili neko od tvojih predaka, pa ti Allah sada daje uputu.

Vjerujem da si vjernica, čim plačeš, kako kažeš, radi svojih grijeha, i čim ti je haram postao mrzak. Ali, istinske i prave vjere islama nema bez namaza. Padni Allahu na sedždu i čuvaj namz. Pet dnevnih namaza se traži, to je Allahovo pravo kod nas i naš dug prema Njemu, koji moramo vratiti.

U namaz ulazi postepeno, jedan po jedan, kako bi osjetila slast namaza i ljepotu imana. Kada to osjetiš, a i to se zalužuje, sada iskrenošću prema Allahu, onda razmišljaj o pokrivanju. Tada će tvoje pokrivanje imati smisla, i tada će to biti lijep proizvod. Sve što se radi brzo i preko noći, u tome nema puno hajra i berićeta. Želim ti svako dobro.

Za www.islam-iman.com  – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara