Stalno razmišljam o ženidbi

ikanPitanje: Es-selamu-alejkum.
U posljednje vrijeme stalno razmišljam o ženidbi. Još uvijek sam student i prije sam uvijek razmišljao na način da mi je prioritet fakultet zatim posao pa tek onda ženidba jer uslov da bih se oženio bio je posao.

Hvala Allahu to se promijenilo. Postao sam duboko ubijeđen da će mi dragi Allah, dž.š., dati nafaku i bereket u svemu odakle se i ne nadam pa čak i u ženidbi kako bih se sačuvao bluda i drugih velikih i malih grijeha koji baš vrebaju nas djevce. Tek nedavno, počeo sam ozbiljno razmišljati o ženidbi iako nisam zaposlen. Mada postoji jedan problem. Trenutno nemam osobu sa kojom bih stupio u brak. Postoji jedna djevojka koju bih ako Allah dž.š., bude tako htio oženio ali ona mene vjerovatno nije nikada ni vidjela odnosno uopšte me ne zna. Dok za razliku od nje, ja sam nju vidio i ono što sam čuo o njoj kako strogo drži do vjere je upravo i uslov da takvu djevojku i oženim jer i meni je vjera prioritet svih prioriteta.

Možda se ovdje radi i o poletu zbog ljepote ali stvarno je ovoj djevojci vjera na prvom mjestu i ne želi ništa više ni manje od onog što je u okviru Kur’ana i Sunneta Muhammeda, s.a.v.s. što i meni potpuno odgovara pa je to primarni razlog moje zainteresovanosti za njom i da je drugačije moja odluka u vezi nje bi bila drugačija. A Allah opet najbolje zna.

Kako da postupim u ovoj situaciji odnosno da li bih trebao direktno ja da joj se obratim ili indirektnim putem kako bi se upoznali jer svakako da brak prije upoznavanja je najvjerovatnije propali brak ? I još jedno pitanje u vezi upoznavanja: Kako da se dvoje mladih upoznaju kada nije dozvoljeno osamljivanje niti razgovor putem internet ili telefona?
Očekujem Vaš odgovor što je moguće brže jer stvarno će mi puno značiti.

Da nam (svim muslimanima vjernicima na svijetu koji su bili, koji su nestali i koji su sada) dragi Allah, dž.š., podari dobro ovog i onog svijeta, da nam olakša na putu istine, da nas sačuva kaburskog azaba, da nas sačuva Džehennemske vatre i da nas uvede u lijepi Džennet koji je prostran koliko nebesa I Zemlja.

Es-selamu-alejkum-ve-rahmetullahi-ve berekatuhu

Odgovor: We alejkumu sselam.
Za način na koji ćeš kontaktirati djevojku i kako joj prići ne mogu ti dati savjet, jer nisam ljubavni savjetnik (malo šale). Uglavnom, najbolje i najispravnije u tome jeste da to uradiš upoznavajući njene roditelje, a oca posebno, nakon čega će ti on dati dozvolu da se upoznaš sa njegovom kćerkom, ili će to odbiti. Također to možeš uraditi preko njenog brata, ukoliko ga ima, ali otac treba da dadne svoju saglasnost.

Prilikom korištenja telefona ili interneta u ove svrhe, čovjek treba da je oprezan. Nije dobro u tome pretjerivati, kako u popustljivosti, tako i u pretjeranoj strogoći. Zavisno od toga čemu vodi takav kontakt, možemo ga ocijeniti poželjnim (ispravnim) ili nepoželjnim (neispravnim). Kazati da je kontaktiranje preko telefona ili interneta isto što i osamljivanje je neispravno, ali i neprikladno korištenje ovih sredstava je također opasno, naročito ukoliko uz to ide i vizualni kontakt sa neprikladnim slikama i slično. Također u samom upoznavanju ne treba pretjerivati i to upoznavanje ne svesti na klasično ašikovanje koje će dugo trajati, nego da uz vaše upoznavanje ide i upoznavanje vaših roditelja koji bi vam trebali biti podrška.

Ono što hoću da kažem jeste to da je bolje i ispravnije da taj kontakt ostvariš uživo, a ne preko interneta ili telefona. Tu ti od pomoći može biti neko od posrednika, poput tvoje sestre, ako je imaš, ili njenog brata ili tvojih i njenih roditelja. Uglavnom, to je stvar tvoje snalažljivosti, ali konkretne razgovore u vezi tog upoznavanja i braka ne bi trebao započinjati bez dozvole njenih roditelja.

Senad Hodžić, prof.

Komentari

komentara