Stanje dviju žena koje su ogovarale

Za vrijeme Resulallaha, a.s.,  živjele su dvije žene koje su postile i bile na samrti usred nedovoljnog unošenja hrane. Kada su ashabi obavijestili Poslanika o tome, on je ženama poslao zdjelu i uputio ih da u nju povrate. One su potom ispljuvale komade mesai svježe krvi. Kao odgovor na iznenađenje ljudi, Resulallah, a.s.,reče: ”One su postile uz halal opskrbu, ali su se mrsile haramom; ogovarale su druge ”.

ZENA_198_contenfusionSamo razmislite šta im je ogovaranje učinilo. Umalo da ih je dovelo do smrti. A to se dešavalo za Posalnikova, a.s., života. Uzvišeni Allah naglasio je da će odgovaranje i slični grijesi negativno djelovati na naša dobra djela. Mnoge žene odlaze gatarama da im naprave hamajliju za njihovu djecu, jer su ona neposlušna , ne obavljaju namaz, ne uče ništa i stavljaju na muke svoje roditelje. Takve žene trebaju se pokajati zbog svog griješenja, a majke koje očekuju prinovu suzdržati se od svih grijehova koji mogu, ne daj Bože imati posljedica na njih i njihovu djecu u budućnosti.

Još nešto što smo naučili iz ovog hadisa jestei to da ukoliko ogovarate svoju svekrvu ili neku drugu ženu iz domaćinstva, to je isto kao da ste jeli njeno meso.U  Kur’anu je Allah dž.š., usporedio ogovaranje s jedenjem mesa svog mrtvog brata.

Jednom prilikom kada je Resulallah, a,s., prišao jednoj grupi ljudi, naredio im je da čačkalicom očiste svoje zube. Oni su odgovorili riječima: ”Božiji Poslaniče! Nismo danas ni okusili meso.” Resulallah, a,s., odgovori: ”Meso tog i tog čovjeka viri vam iza zuba ( jer ste ga ogovarali).” Neka nas Allah, dž.š., zaštiti od ovog grijeha, jer smo svi prema njemu nemarni.

Ako neka žena počne ogovarati u vašem prisustvu, ili i sami želite o nekome reći nešto ružno, za trenutak se zamislite:

1.Ako otkinem komad mesa svog mrtvog brata ili sestre i počnem jesti njihovo meso, to je užasno djelo. Ogovaranje je slično tome: ono je veliko zlo. Pa kakva je korist od toga?

2. ”Osobi koju ogovaram biti će pripisana sva moja dobra djela. Pa ako uistinu volim tu osobu zašto ne bih šta priučila iz Kur’ana ili obavila nafilu za tu osobu. I ja ću imati koristi od toga i moja djela neće biti uzaludna ”.

3. Ogovaranje neće umanjiti neosjetljivost i neuviđavnost vaše svekrve, jetrvei  zaove, ali će bez sumnje umanjitivašu duhovnu vezu sa Allahom, dž.š. Pa umjesto da izdržavate jednu kaznu, izdržavat ćete dvije.

Najednostavniji način suzdržavanja od ogovaranja jeste da se klonite i dobre i loše priče o bilo kome. Ukoliko pričate lijepo o nekome, i tad vam šejtan može u usta staviti nekoliko negativnih riječi o toj osobi. On će već naći načina da vam dušu zaprlja grijehom ogovaranja. Prema tome, izbjegavajte spominjanje drugih spominjanje drugih osoba po svaku cijenu i ne pričajte previše. Možete pričatio tome šta je neophodnoza kuću ili o nekoj obavezi ili možete podučiti druge nečemu korisnom za to vrijeme. Uzvišeni Allah će vas za to nagraditi, a biti ćete sačuvani i od ogovaranja. Ako neko počne ogovarati,promijenite temu diplomatski i počnite priču o nečemu drugom.

Ako neko drugi ogovara u vašem prisustvu, pokušajte učiniti sljedeće:

1.što je prije moguće napustiti to mjesto;

2. nađite neko opravdanje i izbjegnite temu tako što ćete početi priču o nečemu drugom.Naprimjer, možete reći: ”Danas je Allah, dž.š. dao vruć dan” ili ” Taj i taj je bio u posljednje vrijeme jakoslab, ali je s Božjom pomoći sad bolje” i sl.

Dakle, svaka je žena dužna suzdržavati se u svakom trenutku od ogovaranja, a posebno tokom trudnoće i dojenja.Iskustvo nam govori da pobožnost koju žena ima u toku trudnoće i dojenja ostavljana njeno dijetetrajni trag pobožnosti. Djeca će postati pobožna i neće griješiti, ako Allah da, biti će prenositeljiislama u svijetu.

Izvor: Možeš biti najsretnija majka –  Muhammed Hanif Abdul-Medžid

www.islam-iman.com

Komentari

komentara