Sunneti braka

1.Ugovaranje braka prije ponude i prošnje. Haram je oglasiti prošnju žene koja je u iddetu(iščekivanju nakon razvoda). Zabranjeno je prositi već zaprošenu djevojku.

2.Sunet je da budući supružnici pogledaju jedno u drugo,osim sramotnih mjesta. Prilikom sklapanja braka supružnici trebaju biti dostojni(prilika) jedno drugog u pogledu morala,vjere,povjerenja,a porijeklo,profesija i bogatstvo ne uzimaju se u obzir u pogledu dostojanstva jer je Alejhiselam rekao: “Kad vam dođe(u prošnju) neko čijim ste moralom i vjerom zadovoljni,oženite se. Ako ne budete tako uradili,na zemlji će zavladati smutnja i veliki nered(Prenosi Tirmizi sa dobrim senedom)

3. Povodom  stupanja u brak sunet je da se priredi gozba,i onaj ko bude pozvan na nju obavezan je doći,ako na njoj ne bude vjerom zabranjenih stvari i ako prisustvo na njoj ne bude kvarilo ugled zbog nekakavih nevaljavština.

4.Mustehab je oglasiti brak

5. Na svadbi je dozvoljeno pjevanje(Da bi pjesma bila dozvoljena mora ispunjavati pet uvjeta: da joj tekst bude doba,da je ne prate muzički instrumenti,da bude u određenim  prigodama kao što su bajrami,svadbe i rat,te pjevanje djetetu i prilikom teškog posla,zatim da žene pjevaju ženama ili ljudi ili maloljetna muška i ženska djeca i konačno dozvoljena je upotreba defa bez praporaca)

6.Sunet je da prisutni nakon sklapanja braka prouče dovu za supružnike u kojoj će reći: “Baarekellahu leke ve bareke alejke ve džemea bejnekuma fi hajr(Allah te blagoslovio i dao ti berićet i sastavio vas u dobru).

Izvor: “Muhtesaruh ahqamil fiqhiyye”

Autor: Sheikh Ali ibn Farid Al-Hindi

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara