Svjetska unija islamskih učenjaka o spaljivanju Kur’ana u Afganistanu

www.islam-iman.com – Stav IUMS-a o spaljivanju Kur’ana u Afganistanu
Sva slava pripada Allahu dž.š., neka je mir, salavat i selam na Njegovog Poslanika, njegovu porodicu, njegove sljedbenike i one koji slijede njegovu uputu.
Internacionalna unije za muslimanske učitelje je pobliže istraživala događaje koji su se nedavno desili i nasilje koje je upotrebljeno u Afganistanu, koje je rezultiralo spaljivanjem nekoliko kopija časnog Kur’ana od strane nekih američkih vojnika koji ne mare za svetost muslimana u njihovoj zemlji. Nažalost to nije prvi put da američki vojnici počine ovako svetogrđe; prije toga su spaljivani primjerci Kur’ana u Afganistanu i SAD-u.

Kada uzmemo u obzir posljednje događaje i neodgovorno ponašanje pokazano od strane nekih američkih vojnika u Afganistanu, vijeće se oglasilo sa sljedećim riječima:

Prvo, vijeće izražava svoje duboko negodovanje u vezi akcije američkih vojnika koji su spalili Kur’an u njihovoj bazi u Afganistanu i u dijelovima cijelog svijeta.

Drugo, vijeće ovu akciju vidi kao poticaj na nasilje, mržnju i diskriminaciju, ona također vodi ka većem krvoproliću nedužnih afganistanaca.

Treće, iako vijeće pozdravlja ispriku američke vlade, također poziva na istragu, kako bi se kaznili počinitelji ovakvog gnusnog djela.

Četvrto, vijeće poziva muslimane širom svijeta da uvijek praktikuju i ispoljavaju islamsku etiku, kako bi se borili protiv ovakvih problema i praksi. Kao što časni Kur’an kaže:“Niko pored svoga tereta ne treba da nosi teret drugoga! “, tako ne bi trebalo biti kažnjavanja i generaliziranja za nevine ljude.

Predsjednik Unije šejh dr. Jusuf el-Karadavi.
Generalni sekretar Unije prof. dr. Ali el-Karadagi
Svjetska unija islamskih učenjaka
Doha, Rabi` Thani 14th , 1433.h.g. – Feb. 26. februar, 2012 god.
Izvor: onislam.net

Za www.islam-iman.com – Prevela: Emina Suljević

Komentari

komentara