Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala muslimane da učine sve da sačuvaju Al-Aksu

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je sve muslimane na “opću mobilizaciju” kako bi sačuvali džamiju Al-Aksa.

UNIJAU zajedničkoj pisanoj izjavi predsjednika Unije Yusufa Al-Karadavija i generalnog sekretara Alija Karadagija navedeno je kako muslimani ne smiju šutjeti na prekršaje koje čini Izrael u Jerusalemu i u džamiji Al-Aksa.

“Pozivamo sve muslimane na mobilizaciju kako bi Al-Aksa bila zaštićena te kako bi bila spriječena njena podjela”, piše u izjavi.

Također, upućen je i poziv narodu Jerusalema da čuvaju straže s ciljem sprječavanja pretresa, i svim arapskim i islamskim zemljama da ispune svoju historijsku obavezu po pitanju zaštite džamije, koja je jedna o tri glavna svetišta muslimana.

Svjetska unija islamskih učenjaka upozorila je i Izrael po pitanju nanošenja štete na džamiji, kao i njenom zatvaranju za muslimane.

Podsjetimo, napetosti u Jerusalemu traju od oružanog napada na američkog državljanina, lidera ekstremno desničarske jevrejske Fondacije za očuvanje Hram planine (Haliba) rabina Yehuda Joshua Glicka u Jerusalemu.

Izraelska policija nakon toga je potpuno zatvorila Al-Aksu i za vjernike i za turiste, što je bilo prvi put od 1967. godine da je džamija potpuno zatvorena. Međutim, izraelske vlasti kasnije su ponovo otvorile džamiju i dozvolile ulazak samo osobama starijim od 50 godina.

(Anadolu Agency)

Komentari

komentara