Tražiš li saputnika do vatre ili do vrta edenskoga?

“O vjernici, ne idite šejtanovim stopama! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi.” (Nur, 21.)

Piše: Senija Braković

brakislamDunjaluk je zaista jedan most. Klimavi most koji spaja svijet iz kojeg dođosmo i svijet u koji idemo. Na tom mostu prvo nas nekoliko stepenica majka nosi, pa onda lagano pođemo sami da se borimo za svoje korake. Sve veće i veće. S tim koracima prelazimo mnogo puta, borimo se i trudimo da budemo najbolji. Neko da bi osvojio sve koji su zajedno s njim na tom mostu, a oni iskreni, vjernici, putnici na Pravom putu ipak žele zadovoljstvo Onoga Koji je taj most sagradio.

Dođe tako vrijeme kada ne možemo više da idemo sami. Treba nam saputnik. Neko ko je sa istim ciljem tu. Zarad osvajanja najljepšeg mjesta tamo preko Mosta, preko Rijeke. Ali, opet uvijek ima onih koji vjeruju da prije nego tog saputnika pronađu, prije nego brakom krunišu povezanost svojih duša, trebaju da upoznaju mnogo više osoba. Da sa njima provedu ono vrijeme dok se školuju, dok još uvijek misle da su premladi za brak. Da potroše vrijeme u sakupljanju grijeha. Osamljivanje i činjenje harama, pa kasnije kada im dođe to njihovo vrijeme za brak, otići će do prijateljice koja je časna i vrijedna svakog poštovanja da im ona predloži djevojku koja nije stupila u kontakt sa stranim muškarcima, koja želi da se uda i da uživa blagodati koje joj je Gospodar  podario, sa svojim zakonitim mužem.

O, kako da ne. Lijepa zamisao današnjih momaka. Danas veliku ulogu imaju i majke koje ne obraćaju pažnju na ponašanje svoje djece, pa im postaje normalno da njen sin hoda svaki vikend s drugom djevojkom, da dovodi kući koju želi, da ga ona potstiče da se ne ženi dok se ne provede, neka uživa. A zar je uživanje u tome da se nečija čednost uništava? Da li bi te majke uživale kada bi njih ili njihovu kćerku tko neko iskorištavao?

Naravno, uvijek velika čast izuzecima. Ali svakom onom momku koji ima na umu prvod sa djevojkama koje imaju isti cilj, uz izgovor da su one same navele na činjenje grijeha, ili pak da su samostalno pristale, želim postaviti jedno pitanje. Kako bi reagovao kada bi neko od momaka prišao njegovoj sestri i pitao je da se zabavlja s njim, pa nakon određenog vremena, iskorištavnja i upotpunjavanja nekih njegovih zamisli, on jednostavno njoj kaže da je kraj svim njegovim igrama i da on želi sad finu i čednu djevojku za ženidbu? Da li bi mu bilo drago? Da li bi pomislio da taj momak nije normalan? Šta je on ustvari htio od njegove sestre? Ko će nju oženiti?

Eh, tako isto neka od djevojaka sa kojom si samo trošio vrijeme uzalud, skupljajući bodove na listi grijeha, je nečija sestra, kćerka. Pa samo ponekada neka vam prođe kroz tu vašu glavu, taj dar od Boga, razum, da, kako ne bi voljeli da neko upropasti vašu sestru, tako isto nemojte ni vi da pristajete na ponude djevojaka i uništite njihovu mladost i ljepotu. One doista, nisu svjesne što čine. Budite vi taj njihov stariji brat i pokažite svoje dostojanstvo, pa im na lijep način dokažite da nije u redu to što čine. Doći će dan kada će se gorko kajati zbog svojih postupaka. Ali nemojte vi da budete oni koje će one uvrstiti na listu ljudi koji su im upropastili život.

Neka vam cilj bude iskren. Da pronađete odmah finu, čestitu, čednu djevojku kojoj ćete pokloniti pažnju na dozvoljeni način. Sa njima ćete uživati i na ovom prolaznom dunjaluku i na najljepšem mjestu, vrtu edenskome. Odlučite se, da li putujete sa svojom saputnicom do vatre ili najljepšeg mjesta na Ahiretu?

Za www.islam-iman.com – Piše: Senija Braković

Komentari

komentara