Trudni?! Pričajte s vašom bebom

Prevela: Emina Suljević

ZENAEmocionalna veza između majke I djeteta , je vjeruje se najjača I najčvršća ljubavna veza koja postoji. Divna je to veza koju je Allah dž.š stvorio kao tajno vezivanje između majke I djeteta kod svih stvorenja. Međutim, majke mogu igrati važne uloge u stvaranju ovih veza.One mogu pomoći u stvaranju I jačanju ovih veza s njihovim bebama, čak I prije nego se bebe rode.

Buduće majke su uvijek uzbuđene zbog malih, sitnih, prelijepih i predivnih stvorenja koje nose u svojim stomacima. One isto tako, provode jako mnogo vremena u razmišljanju kakva će njihova beba da bude: Kako će on ili ona da izgleda? Koje će joj/mu ime bolje pristajati? Majke se čak pitaju da li će biti dovoljno dobre majke svojih bebama ili ne; on svoj porod planiraju mjesecima unaprijed, a također razmišljaju I o svim promjenama koje donose bebe.One će također pripremiti listu za kupovinu dječijih stvari I krenuti s dizajniranjem I uređivanjem specijalne sobe za dugo-očekivanu pridošlicu.

Sve ove misli su normalne I uobičajene za trudnice, ali sve o čemu one razmišljaju je period nakon poroda. Šta se dešava prije poroda? Šta se dešava samom trudnoćom?

Kada me beba može čuti?

Istraživači tvrde da bebe mogu čuti već u 18 ili 19 sedmici. Kada I šta čuje će definirati I samu reakciju. Na primjer, tipično, ako beba čuje nešto konstantno prije šestog mjeseca trudnoće, ona se uči da spava na taj zvuk I u svoj buci.Kontinuirani zvukovi nakon 6. Mjeseca će privlačiti  pažnju, kako  se I sluh razvija. Tako da, ako ste svojoj bebi čitali price za lahku noć ili je babo pričao s bebom tokom perioda trudnoći, velike su šanse da će beba to htjeti čuti ponovo, I ove reakcije će biti zadivljujuće,pa će zadiviti I vas kada ih primjetite nakon poroda. Najbolje je izbjegavati buku I veoma glasne zvukove, jer će oni uznemiravati vašu bebu. Pričajte s bebom nježno I s mekim glasom. Beba će biti u stanju prepoznati vaš glas od prvog trenutka kada se rodi.

Bez obzira na to što kažete, samo pričajte o vašem uzbuđenju o njihovom dolasku, kao kako ju volite, koliko dugo želite da ju vidite . Pjevajte pjesmu za vašu bebu, I na neki način je upoznajte s ritmom. A možete I pustiti laganu muziku kako bi se beba uspavala.
Studije su pokazale da bebe preferiraju klasičnu nuziku Studies have shown that babies prefer classical music (Mozart i Vivaldi su dobre zamjene) Ili bilo koja muzika koja snižava srčani ritam majke na 60 otkucaja u minuti.

Sve je u vašem glasu

U nedavnoj studiji, 60 žena su podjeljene u 2 grupe. Srčani ritmi beba mjereni su prije, tokom I nakon puštanja dvo-minutne poeme koja se mogla čuti kroz zvučnik postavljen iznad majčinih stomaka. U prvoj grupi srčani ritmi su se povećali za oko 5 otkucaja u 21 od 30 beba koji su čuli zvuk svoje majke. Ritmi su se usporili za oko 4 otkucaja u minuti kod 21 od 30  u drugoj grupi kada su čuli nepoznati glas.Ovo je bilo uzbudljivo otkriće , koje je pružilo dokaze o pažnji, memoriji I učenju kod fetusa.Pričanje s bebom I za vas ima velike koristi. Dat će vam prostora da izrazite svoje emocije I osjećanja vašoj bebi.Nakon ponavljanja razgovora svaki dan, posebno ako beba reaguje udarcima u stomak ili mijenjanja pozicija.

Također možete ohrabriti muža da sudjeluje u ovom iskustvu. Oboma će dati radost I zadovoljstvo te uzbuđenje da osjećate I čak jačate vezu sa svojom bebom, a I vašu sopstvenu vezu, vezu supružnika.

Čak šta vise, ako ovo nije vasa prva beva I već imate djecu, bit će jako lijepo da I njih uključite u ovaj process pričanja s bebom, posebno ako su maleni. I oni će uživati, I bit će od prvog dana vezani za brata ili sestru, I nestat će bespotrebne ljubomore.
I zato, ne budite stidni da pričate sa svojom bebom. Čitajte joj, pjevajte joj I pričajte joj. Nema veze o čemu- ona ne razumije svakako riječi. Ton je ono što nju uzbuđuje.

Izvor: onislam.net
Za www.islam-iman.com – Prevela: Emina Suljević

Komentari

komentara