Tuluz: Policija bez kontakta s Merahom

Francuska policija već drugi dan bez napretka opsjeda stambeni blok u gradu Tuluzu, gdje se nalazi i odbija predati Mohammed Merah, osumnjičen da je ubio sedam ljudi, a pucnjava i eksplozije su se preko noći čule na skoro svaki sat.

Tri jake eksplozije čule su se ponovo u četvrtak, jače nego one prethodne noći. Kola Hitne pomoći prošla su kroz sigurnosni kordon prema stanu, javljaju francuski mediji. Francuska policija ušla je u zgradu i smjestila se u stan do onog u kojem se nalazi osumnjičeni.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant izjavio je ranije u četvrtak da policija više nema kontakt s Merahom.

“Nije bilo pokretatokom noći. Nadamo se da je još živ”, rekao je Gueant. “Uprkos cjelonoćnim naporima da s njim ponovo uspostavimo kontakt, bilo glasom bilo radio vezom, nismo uspjeli”, dodao je on.

Merah, francuski državljanin alžirskog porijekla, sumnjiči se da je ubio ukupno sedam osoba – troje djece, rabina i trojicu vojnika.

Ministar je za radio RTL kazao da je “Merah jučer rekao da želi da umre s oružjem”. Gueant je također rekao da je “jako čudno da nije reagovao naročito nakon eksplozije od koje su razbijene žaluzine na prozoru stana u kome je osumnjičeni zabarikadiran”.

On je dodao da su se čula dva pucnja, ali još ne može da se ustanovi o čemu se radi.

Al Jazeerina reporterka iz Tuluza Jacky Rowland kaže: “Eksplozije se čuju svakih sat vremena, vjerovatno policija pokušava psihički slomiti osumnjičenog tako da bi se on predao.”

“Žele ga živog, da bi mu mogli suditi, a također ga žele i ispitati i vidjeti da li je imao pomagača”, izvještava Rowland.

Policijska akcija traje više od 28 sati, nakon što ju je u srijedu počelo oko 300 policajaca, a prema njihovom saopćenju, cilj je da se 24-godišnji Francuz alžirskog porijekla eksplozijama i pucnjavom zaplaši i primora na predaju.

Francusko tužilaštvo je saopćilo da je Merah izdržao nekoliko policijskih napada.

Predomislio se

Napad na njegov stan počeo je nakon što su se čule tri glasne eksplozije kod zgrade. Prema neimenovnom zvaničniku, on se želio predati, ali se poslije predomislio.

Vjeruje se da je Merah dobro naoružan, a ministar odbrane Gerard Longuet rekao je u srijedu da ga vlasti žele živog.

“Želimo ga uhvatiti živog, kako bi mogao biti priveden pravdi, saznamo njegove motive i ko su mu bili pomagači, ako ih je imao”, kazao je ministar televizijskom kanalu TF1.

Kako su izvijestile agencije, više stotina policajaca, od kojih su neki u pancirima, opkolili su ranije petokatnicu u predgrađu Tuluza, gdje se Merah zabarakadirao u srijedu ujutro oko 3.00 sata, a zgrada je evakuirana.

Merah je, prema vlastima, priznao da je ubio troje djece i rabina u Tuluzu i vojnike u Montobanu, 11, 15. i 19. marta.

U ponedjeljak ujutro on je na motoru došao do jevrejske škole “Blago Tore” i ubio 31-godišnjeg Jonathana Sandlera (31), njegova dva sina – četvorogodišnjeg Gabrijela i godinu starijeg Arieha, kao i sedmogodišnju Myriam Monsonego, kćerku direktora jevrejske škole.

Teže je ranjen jedan 17-godišnji mladić.

U nedjelju, 11. marta, i u četvrtak, 15. marta, ubijeni su u toj oblasti i tri vojnika sjevernoafričkog porijekla.

Komentari

komentara