Tvoj Gospodar voli da mnogo prašta

I Nuh je govorio: “Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i dat će vam bašće, i rijeke će vam dati.” (Nuh, 10‐12)

Ovo je najbolji poticaj i savjet ljudima da što više traže oprost od Allaha. Samo na taj način osjetit ćemo mir u duši, vidjeti izlaz iz svake nevolje. Povećat će se naša opskrba, nafaka i halal‐zarada. Onaj ko mnogo čini istigfar imat će dobru porodicu i potomstvo, kao i svako dobro.

“Elif‐am‐Ra. Ovo je Knjiga čiji se ajeti pomno nižu i od vremena do vremena objavljuju, od Mudrog i Sveznajućeg, da se samo Allahu klanjate ‐ ja sam vam od Njega, da opominjem i da radosne vijesti kazujem ‐ da od Gospodara svoga oprosta tražite i da sepokajete, a On će vam dati da do smrtnog časa lijepo proživite i svakom čestitom dat će zasluženu nagradu.” (Hud, 1‐3)

U jednom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Onaj ko mnogo traži oprosta od Allaha naći će izlaz iz svake nevolje i spas od svakog zla.”

Treba učiti najbolji istigfar, a njega je naveo Buhari u svojoj zbirci: “Moj Allahu, Ti si moj Gospodar, nema drugog boga osim Tebe. Stvorio si me, i ja sam Tvoj rob, i ja se, koliko god mogu, držim Tvog ugovora i obećanja. Kod Tebe tražim utočište od zla onoga što sam uradio. Priznajem Tvoje blagodati prema meni i priznajem svoje grijehe. Pa, smiluj mi se. Samo Ti možeš grijehe oprostiti.”

Izvor: “Ne tuguj”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara