Uhvatimo i mi svoj hladni plijen

Imam Tirmizi u svom Sunenu bilježi predaju od Amira b. Mes’uda, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘’Hladni plijen je post u zimskom periodu.’’ Ebu Hurejre, r.a., rekao je: ‘’Zar nećete da vas uputim na hladni plijen.’’ Pa su rekli: ‘’Naprotiv.’’ On reče: ‘’Post u zimskom periodu.’’ (Šejh Albani je ovaj hadis ocijenio vjerodostojnim)

 Piše: Senija Braković

kuranUzvišeni Allah je jedan dio Svoje milosti spustio na dunjaluk i ovaj svijet, a devedeset i devet ostavio za budući svijet. Jedan od dokaza Njegove milosti jeste i to što periodično čini dane kraćim, a noći dužim i obrnuto. Nalazimo se u periodu kada su nam noći duže. Jacija namaz nam je stigla u vrijeme kada smo, prije samo nekoliko mjeseci, isčekivali ikindiju.

Ali sve je to s razlogom tako. Trebamo iskoristiti ono što nam Uzvišeni daje kao pogodno da svoju dušu okrijepimo, srca očistimo i pripremimo za susret sa Njim. Dani su kraći, jako pogodni za post. A postom regulišemo ne samo duhovnu snagu nego i svoje tijelo činimo čistim i zdravijim. Ibn Redžeb  kaže: ‘’Zima je proljeće za vjernika jer on uživa u baščama pobožnosti i pokornosti. Njegovo srce uživa u vrtovima olakšanih djela tokom zime.‘’

Od Ibn Mes’uda, r.a., prenosi se da je govorio: ‘’Dobro nam došla zima, u njoj se spušta blagoslov. Noći su joj duge za noćnog namaza, a dani su joj kratki za posta.’’

Hasan el-Basri je rekao: ‘’Lijep li je period za vjernika zima. Noći su joj duge za noćnog namaza, a dani kratki za posta.’’

Iz navedenog se može zaključiti da ako ne može čovjek postiti najvredniji post, a to je Davudov post, onda je pred nama sedmični post ponedjeljka i četvrtka, zatim tri dana od svakog mjeseca, tj. bijeli dani. Međutim, onaj ko ne isposti bijele dane ili srednja tri dana od svakog hidžretskog mjeseca, onda može da isposti tri dana sa početka ili sa kraja tekućeg mjeseca.

Pored posta, noći su nam date na raspolaganje za ibadet. Učenje Kur’ana, klanjanje nafila namaza, učenje dova… Beskorisna priča nikuda ne vodi. Sijelo poslije jacije namaza koje nema neku svrhu, koje nema za cilj nekog hajr djela,  nije nikako poželjno. Bolje bi bilo to zamijeniti nekim poučnim hikajama, podučavanju nekoga onome što ne zna, ojačavanju vlastitog imana. Zar ne bi bilo bolje nakon obavljenih dnevnih poslova, kada se mrak spusti, napraviti jedan čajnik pun najomiljenijeg čaja i okupiti svoju porodicu pa sa njima razmjeniti neke savjete, saslušati svoju djecu i njihove neke probleme, neka njihova dešavanja u toku proteklog dana. Zasigurno ćemo time više dobiti nego li gledanjem nekog filma, serije, koji će nam izvući vrijeme za koje ćemo itekako odgovarati.

Zima je period zahvale Allahu na svemu onome što posjedujemo od dobara. Naše kuće, stanovi, odjeća, ogrev – sve su to blagodati na kojim se moramo zahvaliti Allahu.

‘’Allah vam je od kuća vaših staništa učinio. Od životinjske kože vam je skloništa učinio kako biste se od hladnoće zaštitili u trenucima kada putujete i kada boravite…” (En-Nahl, 80.)

Zahvalom Uzvišenom musliman realizira smisao ibadeta u svim trenucima i periodima. On Allaha obožava, spominje i doziva. Allahu se kaje i koristi svaki trenutak da učini dobro, jer čovjek ne zna da li će imati drugu priliku. Zato, iskoristite ovu zimu za činjenje dobrih djela!

Za www.islam-iman.com – Piše: Senija Braković

Komentari

komentara