Validan odgovor dušmanima Islama i neprijateljima Muhammeda, s.a.v.s. (2.dio)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem nije bio pedofil nego najbolji sin ljudskog roda svih vremena… Njegova ženidba Aišom, r.a., bila je pokazatelj jednog od razloga njegovog stupanja u brak, a to je učvršćenje veza sa svojim najbližim ashabima, u ovom slučaju sa Ebu Bekrom, r.a., čija je Aiša, r.a., bila kćerka.
Autor: Sanin Musa, prof.
saninmI ako uzmemo u obzir da je imala devet godina kada je stupila u intimu sa Muhammedom, a.s., premda to, naglašavam još jednom, određeni broj islamskih učenjaka odbacuje, Aiša, r.a., je bila njegova žena i prirodno je biti intiman sa svojim mužem.

Apsolutno je jasno da Muhammed, s.a.v.s., sa njom nije činio blud, a od tog grijeha je najdalji bio upravo Allahov odabranik i Njegov Miljenik, a.s.

Podsjećanja radi, historija prije i nakon Muhammeda, a.s., zabilježila je mnogo slučajeva poznatih Zapadnjaka, a isto tako i onih sa istoka, koji su stupali u brak i intimne odnose sa osobama ženskog spola u dobi od devet godina.
To nas navodi na zaključak da je to bila normalna praksa tada.
Inače, ponovo ističem, žestoko bi se neprijatelji islama tog vremena i neposredno nakon njega, obrušili na Muhammeda, a.s.
No, historija nije zabilježila nijedan takav napad niti prigovor.

Također, na Aišu, r.a., ne možemo gledati kao na djevojčice od devet godina našeg vremena i okruženja.Napominjem da govorimo o vremenu od prije skoro 15 vijekova kada su ljudi bili viši rastom i snažniji. To nam potvrđuju izvori koji govore o bizantinskoj vojsci sa enormno snažnim i visokim pojedincima kakvih je bilo i u muslimanskim redovima.Za Omera, r.a., se prenosi da su mu se noge vukle po zemlji kada bi jahao na konju što nas navodi na zaključak da je bio visok blizu dva i po metra, a i Halid b. Velid, r.a., je bio slične građe.

Pored toga, Arapi i njihove žene ne podliježu fizičkim standardima na koje smo mi Evropljani navikli. Oni koji su obitavali na tim prostorima primjetili su da gotovo ne postoji garderoba za djevojčice u tzv. prelaznom periodu. Gotovo da iz djevojčica prerastu u žene sposobne za rađanje i intimne odnose. Usporedbe radi, Romkinje su slične konstitucije.

Vjerovatno je takva bila i Aiša, r.a, inače ne sumnjamo da Muhammed, a.s., koji je bio oličje dobrote i mudrosti, ne bi posegnuo za nečim takvim.

Ženidba Aišom, r.a., bila je puna mudrosti i pouka za muslimane do Sudnjeg dana. Aiša, r.a., je stasavala uz Muhammeda, s.a.v.s., posmatrala njegovu praksu, pomno pamtila i prenosila. Prenijela je 2210 hadisa od Muhammeda, a.s., koji su temelj za mnoge propise Allahove vjere.

Na kraju, kao da nam Gospodar Uzvišeni poručuje i stavlja nas na jedno iskušenje;” Evo vam čovjeka koji je oličenje dobrote i milosti, inteligencije i mudrosti, hrabrosti i neustrašivosti, evo vem biće sa svim najljepšim osobinama koje će te prepoznati, ali vam ostavljam jedan ispit na kojem će iskreni pokazati svoju iskrenost, a oni drugi svoj munafikluk.”

Upravo je to ženidba i intima sa Aišom, r.a., u periodu o kojem je bilo govora. Za iskrene je ova stvar jasna, i nadam se da će ovaj skromni rad barem malo doprinijeti rasvjetljavanju i boljem razumijevanju tematike.

Onim drugima, da im se Džennet donese pred njih i pokaže im se sva njegova ljepota, oni bi opet bili u sumnji. Njihovu bolest samo Allah može izliječiti, a On upućuje na Pravi put koga On hoće.

Za www.islam-iman.com – Piše: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara