Vrijednost mjeseca Ramazana III dio

1457Oprost grijeha u zadnjoj noći

Uzvišeni Allah oprašta sljedbenicima Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njihove grijehe u zadnjoj noći ovog mubarek mjeseca, naravno ukoliko ovaj mubarek mjesec provedu u postu i namazu. Ovo je Allahova blagodat kojom ih nagrađuje za djela koja su uspješno okončali, isto kao što i radnik dobija naknadu kada završi svoj posao. Allahova blagodat u ovom nagrađivanju Svojih robova manifestira se na tri načina:

Prvi način: Propisao je činjenje dobrih djela koja će biti razlog opraštanja njihovih grijeha i podizanja njihovih stepena. Shodno tome, da im Uzvišeni Allah nije propisao ta dobra djela, oni Ga ne bi ni obožavali izvršavanjem tih djela, jer činjenica je da se ibadetom ne tretira ništa što nije određeno putem Allahove objave Njegovim poslanicima. Stoga je Allah ukorio one koji pored Njega propisuju (određene ibadete) i njihovo djelo okarakterizirao je jednom vrstom širka.

Rekao je Uzvišeni: “Zar da oni imaju bogove koji im propisuju u vjeri ono što Allah nije dlozvolio?!” (Eš-Šura, 21)

Drugi način: Učvrstio ih je u činjenju dobrih djela koja su mnogi ljudi ostavili, a da nije Allahove pomoći i podrške, i oni ta djela ne bi mogli činiti. Stoga Allahu pripada svaka zahvala na tome.

“Oni ti prebacuju što su primili islam. Reci: ‘Ne prebacujte mi što ste islam primili; naprotiv, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite.'” (EI-Hudžurat, 17)

Treći način: On iz Svoje dobrote ninogo nagrađuje: za jedno dobro djelo nagrađuje od deset od sedam stotina puta, pa čak i više. Allahu priznajemo dobrotu i za djelo koje je propisao i za nagradu koju daje za njega! Neka je svaka hvala samo Allahu!
Braćo moja! Dolazak mjeseca ramazana velika je blagodat za onoga koji ga doživi, na istinski način proživi i vrati se svome Gospodaru: udalji od grijeha i usmjeri ka pokornosti, trgne iz nemara prema Njemu i posveti Njegovom sjećanju i veličanju, prestane bježati od Njega i okrene se povratku Njemu.

Izvor: “Ramazanska sijela”

Autor: Sheikh Muhammad ibn Saleh Al-Useymeen

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara