Zaljubljena sam u mladića koji ne ispunjava Allahove propise

Pitanje: Htjela bi vas pitati o nečemu što me muči već odavno. Naime, zaljubila sam se u jednog mladića. Volim ga jako, a i on mene isto. Trudim u tome da budem dobra muslimanka. Klanjam, postim i kad nije ramazan, nastojim da primjenim u svoj život što više sunneta. Međutim, taj mladić ne prakticira ništa od toga, ne klanja, a kad je ramazan posti možda samo nekoliko dana. Uvijek nalayi razne izgovore, tipa da mu je teško postiti i sl, a zapravo nimalo se ne trudi. Šta da radim? Kakav je stav islama u pogledu ovog pitanja? Molim vas za savjet!

savjeti2Odgovor:  Bismillahir rahmanir rahim, najljepša i najbolja ljubav jeste ona u ime Allaha. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučuje nam da kod budućeg supružnika gledamo, prije svega, vjeru. Stoga, ako sutra želiš hajr u životu, pronađi nekog ko je pokoran Allahu, prije svega, a naravno, zatim, i da ti ga srce prepozna. Međutim, ja razumijem i emocije, i to što je srce. Moguće je da ćeš u životu i pronaći onog ko je pokoran Allahu, ali da ti ovaj prvi ostane u srcu.

To je, onda, veliki problem i mač sa dvije oštrice. Najbolje je da odlučiš sama. Klanjaj istiharu namaz, “posavjetuj” se sa Allahom, pa vidi. Istihara se klanja dva rekata poput sabahskih sunneta ili farza, u bilo koje doba dana ili noći, može se ponoviti i do sedam puta, i odgovor od Allaha Uzvišenog će doći kroz san, ili što je češće kroz nadahnuće kako da postipiš. A kad se odlučiš, onda se osloni na Allaha i idi dalje.

Molim Allaha da ti podari ono što je najbolje za tebe, tvoju vjeru, dunjaluk i ahiret, i za tvoje potomstvo.

Za www.islam-iman.com- Odgovorio: Sanin Musa, prof.
Pitanja možete slati na islamiman.redakcija@gmail.com

Komentari

komentara