“Zar nismo prsa tvoja prostranim učinili”

Ove riječi spuštene su Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i one su se, naravno, obistinile. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je uvijek zadovoljan, čio, optimističan, razdragan, jednostavan u komunikaciji s ljudima; on je uvijek širio lijepa osjećanja oko sebe, olakšavao stvari, unosio toplinu u ljudska srca, smiješio se pri susretu s njima, te bio prijazan u dobru i zlu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je također stidan, ali poticao je na veselje i šalu. Treba kazati kako on nikada nije očajavao, ljutio se, gubio nadu i povisivao ton. Uvijek je ljude poticao da budu radosni zbog Allahove opskrbe, da Mu zahvaljuju na tome i da nikada ne zapadaju u beznađe. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je protiv svake ukočenosti, kićenosti, neprirodnosti, jer je on prenosio Božiju poruku, uspostavljao principe, vodio ummet, stvarao generaciju pobjednika, učio narode, stvarao porodicu i društvo, te bio nepresušna riznica svih vrlina i velikodušno more svjetlosti i nade.
On je olakšavao ljudima i donosio im sreću. “I s njih skidao je teško breme i okove koje su nosili.” Ustvari, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je “milost svim svjetovima”.

“O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje, da po Njegovom naređenju —pozivaš ka Allahu, i kao svjetiljku koja sija.” (El‐Ahzab, 45, 46)

Nasuprot ove jednostavne i lagahne poruke islama stoji svaka usiljenost, otpadništvo, ekstremno sustezanje od ovosvjetskih dobara, goropadnost i oholost svih ljudi koji su se predali zabludama i dunjaluku, te tako skrenuli s Pravog puta.

“I onda bi Allah, voljom Svojom, uputio vjernike da shvate pravu istinu o onome u čemu se nisu slagali, a Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće” (El‐Bekara, 213)

Izvor: “Ne tuguj”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara