Zaštita od sihira

Pitanje: Esselamu ‘alejkum!

– Da li moguće da neko nekome postavi sihir da se dove ne primaju ili da se u negativnost primaju ili da se umjesto neko drugom primaju dove?

–  Kako se odbraniti od sahira i negovog presluskivanja, koji to radi uz pomoć njegovih džinna koji mu sluze?

–  Kako neki hodže tačno znaju da kažu gdje je sihir zakopan?

Odgovor: We ‘alejkumu sselam!

– Ono što svaki vjernik treba da zna jeste da veza između Allaha i Njegovih robova nikada ne može biti prekinuta na taj način da naše dove ne stižu do našeg Gospodara. Postoje samo situacije kada se naše dove ne primaju zbog neispunjenja nekih uslova koji su potrebni pri dovi. Tako, na primjer, smetnja u ispunjenju dova može biti ukoliko osoba ne konzumira halal hranu ili zbog nekog drugog grijeha kojeg osoba učini ili zbog neke druge naše slabosti zbog koje dova ne biva uslišana.

Ni u kom slučaju se ne može desiti da neko sihrom ili nečim sličnim stane između nas i našeg Gospodara. Allah, subhanehu we te’ala, govoreći o Iblisu i njegovim spletkama kaže: „Pa ću im sprijeda, i straga, i s desna i s lijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!’ (El-E’araf, 17). Međutim nije spomenuto odozgo, jer ništa ne može da se postavi između čovjeka i Allahove milosti.

Naročito se ne može desiti to da se nekom drugom primaju dove u onome što smo mi za sebe tražili, jer bi to značilo nepreciznost odgovora od strane Allaha, a to Njemu ne priliči, jer je Allah daleko od svih nedostataka.

Uglavnom, kao što je napomenuto, mi smo sami sebi najveća smetnja zbog čega nam se naše dove ne primaju kod Allaha, tako da se trebamo time pozabaviti.

– Zaštita od sihra i onih koji ih prave i pripremaju je malo opširnija tema koja zahtjeva više prostora. Ovom prilikom je dovoljno da spomenemo redovno obavljanje namaza, učenje Kur’ana i njegovo slušanje, naročito sure Bekare pošto se zna da učenje ove sure tjera šejtane iz kuće. Svakodnevno praktikovanje jutarnjeg i večernjeg zikra, kao i zikrova poslije obavljenog namaza, a i abdest je također jaka zaštita od sihira.

– Prije samog odgovora na treće pitanje napomena oko riječi hodža, jer nije dobro da se ova riječ upotrebljava za onoga koji se bavi ovim vidom posla, pošto riječ hodža označava čovjeka koji nas predvodi u namazu i uči nas i našu djecu islamu. Doduše ponekad se neki od imama bave liječenjem od sihira, ali to nije česta pojava, tako da je bolje ne koristiti ovaj način za ljude od tog posla.

Također, imamo one koji se na ispravan način bave liječenjem sihira i onih koji to rade na neispravan način ili ih čak oni sami prave i postavljaju drugima. Nažalost oni koji od sihira traže lijeka, svojim neznanjem samo sebi štetu čine jer ne razlikuju one koji to čine ispravno od onih koji u tome griješe.

Oni koji to rade na ispravan način, mjesto sihira pronalaze pomoću rukije (učenja Kur’ana) i onoga koji je opsihren. U tom slučaju sam bolesnik može prilično dobro da osjeti mjesto gdje je postavljen sihir pošto su u blizini tog mjesta njegove reakcije najjače, naročito ako se u tom trenutku uči Kur’an, a posebno Ajetu-l-kursij.

A oni koji to rade na neispravan način to obično rade uz pomoć svojih džinskih pomagača ili znaju njegovo mjesto iz prostog razloga jer su ga oni tu postavili, stoga oprez ukoliko nas potreba natjera da potražimo pomoć od drugih za ovakve vrste problema, pošto je danas mnogo onih koji to rade pogrešno, bez obzira da li to radili namjerno ili zbog svog neznanja i neiskustva.

Senad Hodžić, prof.

Komentari

komentara