Zašto nema sloge u našim džematima?

Autor: Sanin Musa, prof.

saninmIslam je Allahova vjera i Pravi put, u to nikakve i nimalo sumnje nema! Zašto onda nema sloge u našim džematima, postavlja se pitanje?! Jer, džemat je, nakon kuće i škole, prva stanica bošnjačkog bića.

Istine radi, ima i složnih, dobrih i naprednih džemata, ljudi koji se poznaju, dijele probleme, tu su jedan za drugoga. Čast ovakvim izuzecima.

No, s druge strane, što u Bosni i Sandžaku, a prevashodno u dijaspori, ogromna većina džemata živi i doživljava spletke pojedinaca i grupica, stresove, vanredne skupštine, svađe, vrijeđanja… Dovoljno ti je da u bistri izvor uliješ tri kapi otrova i zatrovo si zdenac.
Zašto je to tako?

Prije svega, čini mi se da je u džamije ušao svako, i iskreni i neiskreni. Ti neiskreni, to su licemjeri, koji su, iz Allah zna kojih razloga, tu.
Daleko su oni od Allaha, daleko od imana i od toga da žive islam.

S njima samo problemi, “uplatili su članarinu”, pa se i oni pitaju. Ovakvi su poremetili sve teorije, jer je poznato da se munafici pojavljuju i izlaze iz svojih mračnih jazbina onda kada je islam jak, što danas, nažalost, nije slučaj, a oni su ipak tu!

Velika boljka naših džemata jeste i ta što svakavi pojedinci u njima pokušavaju ostvariti svoje prljave dunjalučke ciljeve, i liječiti svoje frustracije.

Čovjek je odrastao u komunizmu, tamo se nije ostvario, a bilo je tada jako popularno biti na funkciji i položaju, pa bi on sada to kroz islam. Prije nije mogao ni predsjednik mjesne zajednice biti, a sada bi za predsjednika džemata, da malo sujetu nahrani, jer od ovoga nikakve druge koristi neće imati.

Mnogi se, stoga, ponašaju ne kao predsjednici, već kao gazde džemata.
A i sam način dolaska i ulaska u odbor je posebna priča.

U odborima su, uglavnom, oni koji niti vjerskog, niti ekstra dunjalučkog znanja imaju, Kur’an učiti ne znaju, a i čitanje prijevoda im vrlo teško ide, ne paze na svoj abdest, a ne može se u posao naređivanja dobra i odvraćanja od zla upuštati onaj ko ne pazi na svoj abdest (a vođenje džemata i Islamskih centara je, itekako, posao iz oblasti naređivanja dobra i odvraćanja od zla), namaz propušta…

“ALLAH VAM NAREĐUJE DA ODGOVORNE FUNKCIJE POVJERAVATE ONIMA KOJI SU IH DOSTOJNI!” (En-Nisa, 58.)

Allah naređuje, koliko vidimo iz ovog ajeta, daje nam EMR, da odgovorne funkcije, a predsjednik džemata to svakako jeste, dajemo onima koji su njihov EHL, tj. koji su ih dostojni. Mi smo u našim džematima prekršili ovaj Allahov imperativ, redovno gazimo preko njega, i zato nam je Uzvišeni uskratio berićet u našim džematima. Mi za predsjednike postavljamo one koji imaju para, koji su malo dobili iz Allahove riznice, to nam je glavni argument, a ne one koji žive islam, koji paze na svoj abdest, iza kojih su djela i znanje i koji su se na tom putu dokazali, one koji uče Kur’an…
Opet, ima onih i koji uče Kur’an, a poznati po spletkama, ta i šije uče Kur’an, pa psuju i proklinju ashabe, sjetih se…

Naravno, nus produkt ovakvog odnosa jeste nepoštovanje imama i ponižavanje istih kroz izjave tipa-MI TE PLAĆAMO!!…pa budi poslušan, radi kako ti se kaže, budi nam vreća za šutiranje, lavor za naše ispljuvke, budi konformista, a ne reformista… I gle, mnogo je takvih!

Još jednom čast izuzecima kojih ima, svjesnih, naprednih, bogobojaznih predsjednika džemata i odbora, boraca za islam, a ne za svoje interese… s nadom u popravak stanja, jer nam je napredak po ovom pitanju, kao narodu, itekako bitan i potreban, samo kada bi bilo onih koji hoće slušat i poslušat.

www.islam-iman.com

Komentari

komentara