Zašto se razilazimo oko početka posta?

Piše: Sanin Musa, prof. islam. nauka
saninmSvake godine uoči Ramazana ista priča-jedni započinju post, drugi neće. Za jedne jeste Ramazan, za druge nije… Narod zbunjen, omladina zbunjena.

Zašto se to nama muslimanima dešava?

Prije svega zato što nemamo halife, zato što smo iskušani tim musibetom-da živimo u vremenu kada nema vrhovnog vođe svih muslimana koji će kazati-UMMET TADA POČINJE POSTITI, A TADA ZAVRŠAVA POST.

U nedostatku halife, više država nastoji svoju ulemu isforsirati kao znaničnu ulemu za čitav ummet i tako nametnuti svoj stav. Ovo je politički orkestrirano. Četiri su države koje nastoje preuzeti ovaj primat- S.Arabija, Turska, Egipat i Iran. Iz ovog razloga vidimo da jedni poste, a drugi poručuju cijelom ummetu kako mlađak nije viđen i kako Ramazan još nije započeo.

Ipak, glavni razlog razilaženja u pogledu početka posta jeste neprihvatanje naučne, matematičke metode određivanja početka posta. Zanimljivo je da kada gledamo namaska vremena koja se određuju na isti način, svi to prihvataju i niko ne pravi probleme, ali kada se spomene početak posta, situacija se drastično mijenja.

Činjenica je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da se okom utvrđuje početak Ramazana, tj. kada se ugleda mlađak, ali ovo ne isključuje savremenu, naučnu metodu koja ima malu, gotovo zanemarivu mogućnost pogreške, dok određujući početak posta vizuelnom metodom, ummet se, svjedoci smo, u tri dana razilazi na početku posta i u početku Bajrama.
ZAR TREBA SVAKE GODINE DA NAM SE DUŠMANI SMIJU, PA DA NAM KAŽU DA NE ZNAMO KADA NAM POČINJE NAJVAŽNIJI MJESEC ZA KOJI JE VEZAN JEDAN OD STUBOVA NAŠE VJERE-POST!?

Za nas Bošnjake je bitno da prihvatimo ono što uredbom donese Rijaset IZ BIH, i da se puno ne sikiramo oko ostalog. Ako se kaže,ispred zvanične institucije, da post počinje tada, a završava tada, to treba prihvatiti i biti rahat. NEMA POTREBE IZMIŠLJATI TOPLU VODU, KAD JE ONA VEĆ DAVNO PRONAĐENA!

Molimo Allaha da nam podari pravu uputu i istinsko razumijevanje vjere. Amiin, ja Rabbe-l-alemin.
U Beču, Austrija, nedjelja, 6. dan Ramazana, 1434.h
14.07.2013.

Komentari

komentara