Želja za napuštanjem medrese

Es-selamu alejkum, sestro! Nalazim se u teškoj situaciji. Nedavno sam svim srcem prihvatila sunnet, elhamdulillah, a i moj babo također praktikuje sunnet. Međutim, drugi sam razred medrese, a vjerovatno vam je poznato kakvo je stanje u medresi: novotarije, miješanje s muškarcima, (ne)propisan hidžab, a moja želja za nikabom je sve veća. Pokušala sam napustiti školu, međutim, to je izazvalo katastrofu u porodici, zbog majke, koja je još u džehlu. Da stvar bude još gora, moj babo nije upoznat sa situacijom u medresi i želi da završim školu. Molim te za savjet, džezakallahu hajren!

pomocSAVJET

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Alejkumus-selam, draga moja sestrice!

Molim Uzvišenog Allaha da te obilno nagradi na ukazanom povjerenju.

Mila moja, ne znam da li si klanjala istihara-namaz i savjetovala se sa našim Gospodarom koji je najbolji savjetnik od svih i koji najbolje poznaje naše stanje. Ako nisi, molim te da to uradiš što prije.

Draga moja sestrice, ako uistinu tražiš moje mišljenje, tada nećeš napuštati medresu, uprkos mnogobrojnim greškama koje se tamo nalaze, kao uostalom, i mnogobrojnim greškama u našim vlastitim domovima, familijama, svim institucijama i svim drugim školama…

Habibeti moja, ovoj zemlji potrebno je itekako puno ženskih daija koje će podučavati u ime Allaha i uz Njegovu pomoć odgajati čestite generacije, jer žena je stub društva. Bosna i Hercegovina se suočava sa velikim problemima, nedostatkom morala, rahmeta, socijalne svijesti…, a posebno nakon rata, kada se veliki broj žena našao u situaciji da preko noći postane i otac i majka (preuzme muške obaveze), a veliki je broj onih koje nisu dorasle i nisu bile spremne na takve zadatke.

Veoma veliki broj omladine odrastao je bez jednog ili oba roditelja sa nedostatkom ljubavi i kućnog odgoja. To je omladina koja je preskočila djetinjstvo, koje se ne može vratiti, i koja nije sposobna da preuzme ulogu odrasle osobe, koja, pored mnogobrojnih propusta ili nedostataka u odgoju, treba da preuzme ulogu odrasle žene koja stasava u domaćicu, suprugu, majku, snahu, članicu jednog veoma kompleksnog društva…

Sve ovo i mnogobrojni drugi problemi zahtijevaju maksimalan angažman što većeg broja ženskih daija (nikada muškarac daija, ma koliko učen bio, ne može razumjeti žensku svijest), jer recept za rješenje svih problema krije se u Kur’anu i sunnetu.

Ukoliko bismo, zbog evidentnih grešaka koje se nalaze u nekim našim medresama, odlučili da se ne upisujemo medrese, to bi bila velika greška, kako za pojedinca tako i za kompletno muslimansko društvo. Sestro moja, najbolji oblik borbe protiv novotarija bilo koje vrste jeste izučavati ih i argumentima “obarati”. Ukoliko se ne bismo upisivali u medrese, kako bismo mogli očekivati promjene i kome bismo prepustili te medrese!?

Najbolji način da se boriš protiv nečega, pa makar ti to bio neprijatelj, jeste da ga upoznaš i da se boriš njegovim oružjem protiv njega. Iako se ne može porediti, navest ću ti jedan konkretan primjer kako bi bolje razumjela:

Kada je tzv. alžirska grupa zatvorena pod lažnim sumnjama (ne optužbama), ja sam naučila naše domaće zakone po kojima sam odmah u startu saznala za razliku između “sumnje” i “optužbe”, pa mi je odmah bilo lakše da skrenem pažnju na mnogobrojne nezakonitosti u njihovom slučaju. Na osnovu toga, običan narod i veliki broj ljudi na položajima shvatili su da se radi o nečemu namještenom, te su počeli da sumnjaju u validnost izjava obavještajnih i drugih izdajničkih službi. Zatim, morala sam naučiti sve konvencije o ljudskim pravima, a onda su prebačeni u američki logor, pa sam naučila civilne američke zakone, jer naši domaći više nisu važili. Nakon određenog vremena, ispostavilo se da se nad braćom ne mogu primjenjivati civilni zakoni, jer se nalaze u vojnoj bazi, pa sam morala naučiti američke vojne zakone… Isplatilo se, uz Allahovu pomoć i Njegovom odredbom, elhamdulillah.

Hoću da kažem, najbolje se protiv drugih boriti njihovim oružjem, njihovim greškama…! Ako medresa ima novotarija, nećemo te novotarije riješiti izvan medrese, jer to su problemi kuće koje rješavaju njeni ukućani, a ne gosti ili oni koji nikada nogom tamo nisu kročili. Ne treba zaboraviti da je veoma teško izbrojati veliki broj čestitih alima, imama, koji su izašli iz bh. medresa i kojima danas dugujemo zahvalnost na mnogobrojnim knjigama, koje su čiste od novotarija ili bilo čega što se kosi sa šerijatom!

Znam da ima i onih koji su učeni, koji imaju diplome islamskih nauka iz nekih drugih zemalja, a koji neoprezno donose fetve kojima zabranjuju upisivanje djece u bosanske medrese, a koji svoju djecu upisuju pod različitim opravdanjima, što je veoma teško za razumjeti. Svakodnevno se javljaju sa takvim problemima i negodovanjem…

Uz dužno poštovanje svih njih i uvažavanje njihovog mišljenja u kojem sigurno nema loših namjera, ne smijemo dozvoliti ljudima koji ne žive ovdje i koji ni ne poznaju svoj narod od koga su se toliko otuđili, da više sa sobom ne daju razgovarati, da nam ruše autoritete i mogućnost da nam djeca budu učenjaci. Ukoliko bi oni otvorili nove medrese u kojima ne bi bilo nikakvih novotarija, to bismo svakako podržali i tada bismo mogli govoriti o takvim fetvama u kojima postoji alternativa i izbor, ali danas nismo u toj situaciji i zulum je ovaj narod sprečavati da stječe diplome islamskih medresa i fakulteta u BiH, jer nema svako mogućnost da ode u Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Jemen, Egipat, Siriju…

Treba biti realan i prepoznavati prioritete. Također, treba biti svjestan da da‘va u ovoj zemlji ne stoji i ne smije stajati. Da smo mi čekali da se iškoluju po islamskim zemljama svi oni koji su se školovali i školuju, mnogi bi još uvijek bili u zabludi.

Mnoga braća i sestre koji su nekada davno (kada su tek došli iz islamskih zemalja pričali jednu priču, tekfirili sve redom pa čak i ulemu, pokušavali od BiH da naprave Saudijsku Arabiju, ne poznajući vlastiti narod, mogućnosti i prioritete), promijenili su mišljenje, pokajali su se za ono što su nekad pričali i radili i sigurno da će se pokajati i ovi koji danas zabranjuju upisivanje u medrese, ali tada će za mnoge biti kasno, jer će godine proći i ko zna na kojem će putu biti, tražeći alternativu koju im niko, kao ni tebi, ne nudi.

Mnogi su protekfirili svoje roditelje, ostavili ih same da se brinu za sebe, imovinu i zemlju obrađuju sami, a sinovi su otišli u podstanare čineći dobročinstvo nečijim tuđim roditeljima, sve kao posljedica slušanja nezrelih “šejhova”, koji su se nakon deset godina pokajali za svoja “naučavanja”, ali mnogi očevi i majke otišli su pod zemlju bez prilike da se traži halala od njih i ukaže na pogrešnu procjenu nekog “šejha”. To je naše realno stanje o kojem malo ko ima hrabrosti naglas da progovori!

Sestro moja draga, ja nisam za to ni da svi završavamo islamske nauke, jer kako god nam je potreban neko ko će nas voditi i podučavati islamskim vrijednostima, isto tako jako nam je potrebno da našu djecu u školi uče vjernice, da naše sestre pregledaju ženske doktorice, da nam bankarstvo bude u skladu sa Kur’anom i sunnetom…, ali znaj da se u svim tim školama nalaze velike fitne i njih nećeš biti pošteđena nigdje, ali ti tvoj Gospodar poručuje da ti ništa ne mogu ako si na Allahovom putu, pa ti ga se čvrsto drži ma kakvu školu izabrala.

“O, vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravome putu, neće vam nauditi onaj ko je zalutao!” (El-Maida, 105)

Što se tiče škola Kur’ana i izučavanja Kur’ana, hvala Allahu, imaš puno izbora i BiH je prepuna veoma dobro organizovanih škola Kur’ana, koje vode naše cijenjene sestre i u kojima ne samo da ćeš naučiti Kur’an, već ćeš imati priliku da naučiš sve što je neophodno za lijep ahlak jedne žene muslimanke.

Sigurna sam da su ti mnogi već savjetovali da ti kao muslimanka moraš da se što prije udaš i rađaš djecu, odgajaš ih na Allahovom putu itd., ali ja bih te zamolila se prisjetiš koliki je broj žena koje su danas prinuđene da rade i muške i ženske poslove, da budu hranioci porodice, da nijedna od njih to nije predviđala, pa trebamo uzeti pouku iz njihovih sudbina (osjetila sam to na vlastitoj koži) i danas muškarci, pa i braća, nisu tako odgovorni, pouzdani, pa ja ne bih imala hrabrosti da ti pričam takve bajke iako bi svaka žena bila sretna da bude kraljica svoga doma, ali… stvarno stanje ukazuje nam na oprez…

Ja molim Allaha da doneseš ispravnu odluku i da te On pomogne u svemu čime je On zadovoljan.

Klanjaj istiharu i zamoli Ga da ti On bude vodič u izboru tvoje škole i da ti taj izbor bude za ahiret, a ne dunjaluk, pa ćeš u njemu dobiti i dunjaluk i ahiret.

Nađa Dizdarević

Komentari

komentara