Žudim za hidžabom, a roditelji se protive tome…

ZENA_198_contenfusionPitanje: Selam Alejkum brate, zamolila bih vas za pomoć. Počela sam klanjati i javila mi se želja za hidžabom, međutim, moji rodjitelji mi ne dozvoljavaju. Vremenom ta se želja skroz izgubila pa i ne osjećam potrebu za njom, za hidžabom..
Roditelji mi ne dozvoljavaju, kažu mlada sam kad se udam mogu se prekriti, da ću ako se prekrijem naći nekog “vehabiju” i da se neću rukovati ni sa kim .. Kad nekad pokrenem temu otac mi kaže, da se to nikada neće desiti dok sam u njegovoj kući, i da se ta tema više ne priča da je stavljena tačka.. Brate, molim vas, pomognite mi, kako da vratim želju za hidžabom, a svijesna sam da svaka punoljetna žena mora nositi hidžab, ja sam po šerijatskim pravilima punoljetna, a sada sam postala punoljetna jer sam i napunila 18. god. Izgubila sam duševni osjećaj i potrebu za hidžabom.

Otac mi konzumira alkohol, uvijek mu pričam kako ne smije to da radi, a i on to zna, ali on sve to na svoju glavu radi.. Jednom mi je rekao da će mi zabraniti i na fakultetu da idem, jer mi je ovo poslednja godina u školi. Da li mi je dozvoljeno da idem van svoga mjesta npr. u Bosnu bez mahrema, a pritom da se ne druzim za muškarcima koji mi nisu mahrem, i da ne izlazim u kafiće i sva loša mjesta, pošto nisam prekrivena, ali nadam se Allahovoj milosti da će mi se želja vratiti i da se što prije prekrijem u Njegovo Plemenito Ime…

Brate molim vas da mi uz Allahovu pomoć pomognete, i date neke savjete, da izplovim na vrhu i da mi se želja za hidžabom vrati, da mi se Iman učvrsti još više.. Hvala ti brate, a zamolila bih te da ova moja priča ne ide na vašoj stranici , hvala vam puno ..
Eselamu Alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu. Da vas dragi Allah nagradi Džennetom Insa Allah..

Odgovor: We alejkumu sselam i da te Allah nagradi na lijepim dovama.
Tvoj prestanak želje za hidžabom je, nažalost, najvjerovatnjije uzrokovan tvojim slabim nijetom, a ti najbolje znaš zbog čega je ta slabost i zato se preispitaj, zbog čega si tada htjela obući hidžab i pokriti se? Koliko je to bilo iskreno radi Allaha i da li je tu bilo nečega što kvari ihlas (iskrenost prema Allahu), poput dokazivanja drugima, umišljenosti, i slično? Jer obično ta slabost biva razlogom popuštanja u dobrim djelima, gubljenjem želje za istima i umorom od činjenja dobra. Zato, prvo što trebaš jeste da se po tom pitanju analiziraš.

Drugo oko čega se moraš potruditi jesu tvoji roditelji, naročito otac, jer si spomenula i da konzumira alkohol. Tvoje pridržavanje vjeri i tvoj namaz trebaju da ti budu izvor snage, a sve to treba da se pokaže na tvom ponašanju, pa i prema roditeljima. Ti ih najbolje poznaješ, znaš šta vole, a šta ne vole, pa gledaj da ne radiš ono što ne vole, a da činiš ono što vole, sve dok to nije nepokornost prema Allahu. I neka tvoja djela i tvoje ponašanje govore o tebi, a što manje da to činiš svojim jezikom. Trebaš ih shvatiti zbog čega su protiv hidžaba i pokušati im na ispravan način pojasniti šta znači hidžab.

Između ostalog da ih upitaš šta bi bolje voljeli kod tebe, da si razgolićena, prosta i “na dohvat ruke” muškarcima, ili bi te voljeli sa hidžabom, poštenu i čista obraza? Opet kažem, oni su tvoji roditelji i ti ih najbolje poznaješ i znaš na kakav ih način pridobiti. Zamisli da je riječ o nečemu drugom, a da ti oni to brane, poput novog mobitela, kompjutera i slično, do čega ti je mnogo stalo? Ili da ti brane da nastaviš sa školovanjem? Sigurno se ne bi tako lahko predala i to zapostavila, nego bi tražila najbolji način, mjesto i vrijeme da ostvariš taj svoj plan.

Opet ti ponavljam, problem je u tebi i ti trebaš da se analiziraš i popraviš se. Ono što ti može pomoći da povratiš želju za hidžabom jeste, prije svega, tvoj iskren odnos prema Allahu, kroz namaz i dovu. Popravi i učvrsti svoje nijete. Također gledaj da sebi nađeš odgovarajuće društvo koje će te podsticati u dobru, pa ako si u mogućnosti da češće posjećuješ džamiju radi obavljanja namaza, jer tu ćeš najprije naći one koji će ti biti podrška, poput sestara koje su pod hidžabom i koje su možda imale slične probleme. Usput ćeš iskoristiti priliku i “opravdati” se roditeljima zbog nošenja hidžaba, jer ideš u džamiju, pa se najvjerovatnije neće toliko buniti zbog pokrivanja, a ujedno ćeš ih navikavati na takav svoj izgled, a ti ćeš vremenom povećavati vrijeme pod hidžabom po povratku kući i prije odlaska u džamiju. Kada još tome dodaš lijepo ophođenje prema njima, mislim da bi uz Allahovu pomoć trebalo biti rezultata.

Što se tiče tvoje namjere školovanja ovdje u Bosni, mislim da bi ti bilo bolje da pokušaš nastaviti školovanje u svom kraju, ukoliko za to postoje mogućnosti, a i lakše ćeš se sačuvati od stvari koje si napomenula.

Odgovorio: Senad Hodžić, prof.
www.islam-iman.com

Komentari

komentara